La intel·ligència artificial (IA) ja està revolucionant el sector turístic amb viatges i experiències millorades i personalitzades per als clients. En aquest context, les companyies que comptin amb eines basades en IA i tecnologia de tractament de dades tindran la capacitat de convertir-se en líders del sector. Així, les empreses de viatges de segment mitjà tenen l’oportunitat de ser més competitives enfront de les empreses de viatges de luxe.
Així ho ha afirmat Jamie Buxton, Global Sènior Director de Màrqueting de l’empresa proveïdora de solucions de pagaments corporatius WEX en el marc de la novena edició de Bavel Travel Summit 2023, un esdeveniment internacional organitzat per Voxel, empresa líder en solucions tecnològiques de facturació i pagament electrònic, que ha reunit els principals líders de la indústria turística i més de 200 professionals del sector a l’hotel Melià Sitges.
En temps de constant innovació en els mètodes de pagaments, Xavier Ginesta, president de Voxel, ha fet una reflexió sobre la història i el significat dels diners, explicant que aquest “no hauria de ser el propòsit del teu negoci, sinó el combustible que l’impulsa”. Ginesta ha conclòs assenyalant que la tecnologia ha aconseguit humanitzar algunes funcions, posant en valor a aquelles persones amb un talent no substituïble per les solucions tecnològiques i creant, a més, nous llocs de treball.
Intel·ligència artificial: “on hi ha escepticisme, hi ha transformació”
La IA està mostrant ja beneficis per al sector dels viatges, especialment, entorn de l’ús de les dades per a generar millors experiències per al client. “Encara que la IA generi molt escepticisme, té el potencial d’oferir unes vacances personalitzades basades en les dades facilitades pel consumidor i proporcionar serveis de subscripció que creïn paquets vacacionals ideals en funció de les preferències del client”, ha explicat Buxton.
Així, en l’actualitat, més de la meitat de les empreses ja usen eines basades en intel·ligència artificial, no obstant això, únicament el 54% de tots els projectes dissenyats amb IA aconsegueixen sobreviure a la prova pilot. “En aquest sentit, encara tenim molt a aprendre a l’hora d’implementar la IA en els nostres negocis per a aprofitar-la al màxim”, finalitza Buxton.
Passat, present i futur dels pagaments electrònics en el sector turístic
El panell liderat per TerraPay, Worldpay i XanderPay ha abordat els desafiaments del futur dels pagaments electrònics i transaccions en el sector travel. “Les cadenes hoteleres estan començant a acceptar noves formes de pagaments i plantejant-se com gestionar els pagaments d’hostes que venen de tot el món, la qual cosa ofereix moltes oportunitats”, explica David Cabreza, COO de XanderPay. Per part seva, Rodrigo Vilariño, Country Manager Spain & Portugal de Worldpay, ha detallat que “la indústria turística està repuntant després de la pandèmia, i podem arribar a aprendre molt d’ella per a replicar el model en els pagaments entre empreses (B2B) i aconseguir les transaccions sense fricció”.
Finalment, Koert Grasveld, vicepresident de pagaments en TerraPay, ha posat en relleu la complexitat que requereix el treballar amb moltes divises en el sector dels viatges. “Hem d’apostar per agilitzar i orquestrar els processos de pagaments i fer que els players de la indústria puguin treballar millor”.
Els casos de Booking.com, Hotelbeds, i el Sant Greal dels pagaments electrònics
La transformació de la indústria dels viatges, passa, sens dubte, per la forma en la qual s’interactua en els processos de pagaments entre empreses (B2B). Segons apunta Sofoklis Limniotis, Head of Digital Payments & E-Platforms d’Hotelbeds, “ens trobem una mica endarrerits respecte a l’oferta de mitjans de pagament per al client final. Hem estat testimonis d’una gran col·laboració per a eliminar les friccions en els pagaments per al consumidor i proporcionar-li una experiència única. Ara és el moment de fer el mateix amb els pagaments corporatius”.
Per part de Booking.com, Marcus Riehl, Key Account Manager i Global Corporate Partenariats, ha posat en relleu com la col·laboració amb Voxel ha ajudat a resoldre un problema endèmic de la indústria amb la solució del Billback Request, una solució que permet automatitzar el cobrament de factures i millorar els processos de conciliació i recuperació de l’IVA. Amb aquesta eina co-creada amb Voxel, el nombre de factures recuperades en l’últim any ha augmentat un 44%.
Finalment, David Doctor, CEO d’Outpayce d’Amadeus i Àngel Garrido, CEO de Voxel, han reflexionat sobre les ineficiències que encara existeixen en els pagaments de comissions entre hotels i agències online. “Estem tractant les conseqüències en lloc de l’arrel del problema”, ha assenyalat Garrido. “Per a abordar aquesta situació, serà imprescindible la col·laboració entre les empreses del sector”, ha conclòs.
Aquest dijous 1 de juny, la segona jornada del Bavel Travel Summit comptarà amb ponències i taules rodones sobre les novetats en matèria de regulació de la facturació electrònica i avanços en pagaments virtuals, transformació digital i lideratge femení.
L’esdeveniment està patrocinat per WEX, TerraPay, Worldpay de FIS, Mastercard, Outpayce from Amadeus, NIUM, XanderPay i Airplus International, a més del suport de Host, MEWS, Oracle, prohotel i QuoHotel.