• Categories
  • Tiempo de lectura: 4 minutos

    Si la teva empresa té la seu fiscal al País Basc segur que ja has escoltat quelcom sobre el TicketBAI (TBAI). Tot i que l’entrada en vigor d’aquest sistema estava programada pel 2021, la crisi sanitària ho ha endarrerit. I ara, les empreses tenen un parell d’anys més per adaptar-se al sistema.

    Amb l’objectiu de llançar llum a un nou sistema que ha arribat per quedar-se, hem recopilat tota la informació que necessites saber si la teva empresa té la seva seu a Euskadi. 

    Què és el TicketBAI?

    El TicketBAI és un sistema dissenyat pel País Basc a través del qual totes les empreses hauran de comunicar en temps real totes les factures i tiquets que emeten. D’aquesta forma, les empreses tenen una connexió directa i sense friccions amb les administracions públiques autonòmiques. Per la seva banda, la Hisenda Foral controla la facturació de tots els negocis. Aquest nou sistema té un clar objectiu: lluitar i aconseguir eliminar l’evasió i el frau fiscal. 

    Qui ha d’utilitzar el sistema TBAI?

    Absolutament totes les empreses amb seu fiscal a Euskadi es veuran afectades per aquest sistema. Independentment de la mida de l’empresa o de la seva facturació. Autònoms, pimes i grans empreses hauran d’adaptar els seus sistemes.

    Especificacions tècniques

    Amb l’entrada en vigor del sistema TBAI, les empreses hauran d’utilitzar un software que compleixi amb les especificacions marcades pel govern:

    • Software homologat.
    • Capacitat de crear una factura electrònica per cada servei o producte venut.
    • La factura electrònica ha de contenir: firma electrònica, codi QR i TBAI i un “hash” que relacioni la nova factura amb la factura anterior.

    Calendari: les dates clau de TBAI

    Les dates d’entrada en vigor del sistema TBAI canvien segons la Hisenda Foral en la qual tributa la teva companyia.

    Biscaia

    • L’1 d’octubre del 2020: inici de l’etapa d’adopció voluntària del TBAI.
    • L’1 de gener del 2022: el TBAI serà obligatori. Totes les empreses hauran d’estar preparades tècnicament.

    Guipúscoa

    • L’1 de gener del 2021: inici de l’etapa d’adopció voluntària del TBAI.
    • L’1 de gener del 2022: el sistema TBAI serà obligatori, tot i que l’adopció serà esglaonada i per sectors fins a la tardor del 2023. Igualment, i per garantir el correcte desplegament del sistema, a finals del 2022 totes les empreses hauran de tenir el seu programa de facturació adaptat.

    Alaba

    La Hisenda Foral d’Alaba encara no ha publicat les dates exactes. Tot i això, sí que existeix un calendari orientatiu:

    • A partir del gener del 2021: inici d’una campanya de comunicació per informar a grans empreses, pimes i autònoms del canvi.
    • Abril del 2021: el sector de l’assessoria fiscal serà el primer a adoptar el TBAI obligatòriament.
    • Gener del 2022: entrada en vigor del TBAI obligatori per a la resta de sectors.

    El govern del País Basc ofereix incentius fiscals a aquelles empreses que adoptin el sistema TicketBAI en els períodes de voluntarietat. Aquests incentius consisteixen en una reducció del 30% de l’IRPF i l’Impost de Societats.

    TBAI i factura electrònica: diferències i similituds

    Si la teva empresa ja utilitza habitualment la factura electrònica, t’estaràs preguntant quina diferència hi ha amb el nou sistema TicketBAI. I el cert és que no són sistemes contraposats.

    TBAI és un sistema creat pel País Basc que utilitza la tecnologia de la factura electrònica amb certes especificacions per crear una comunicació automàtica entre empreses i Hisendes Forals.

    I, en si mateixa, la factura electrònica ja s’usa en molts sistemes per automatitzar els processos d’administració. De fet, qualsevol empresa proveïdora de l’administració pública espanyola també ha d’utilitzar la factura electrònica – amb les especificacions marcades pel Govern d’Espanya – per facturar els seus serveis.

    TBAI vs. SII

    El TicketBAI és un sistema únic a Espanya i té grans diferències amb el Suministro Inmediato de Información (SII).

    La principal diferència és que el TicketBAI exigeix a totes les empreses una comunicació en temps real. Amb l’SII has de comunicar igual les factures que emets, però ho pots fer a posteriori. 

    A Europa sí que existeixen països amb un sistema semblant al que s’implantarà a Euskadi. El cas més clar i semblant és Itàlia amb la seva “ricevuta”. I és que, la tendència mundial apunta que cada vegada més governs optaran la tecnologia per lluitar contra l’evasió i el frau fiscal.

    Els beneficis de TBAI

    Les empreses que treballen amb processos de facturació manuals hauran de fer una inversió en digitalització. Les que ja tinguin un procés digital, l’hauran d’adaptar. Però el que està clar és que aquest canvi ha de ser vist com una oportunitat. El principal benefici de les empreses radica en la simplificació de les relacions amb la Hisenda Foral. En conseqüència, el treball manual es reduirà i l’eficiència dels equips augmentarà. 

    TicketBAI i baVel

    La posada en marxa del sistema TBAI significa que totes les empreses hauran d’adaptar els seus sistemes comptables per complir amb els requeriments i poder comunicar-se amb la Hisenda Foral instantàniament. A baVel ja estem adaptant la nostra plataforma per poder connectar-nos amb el TBAI dins dels terminis establerts. Igualment, si tens algun dubte, pots parlar amb la teva persona de referència a Voxel o escriure a [email protected].

    Si no et vols perdre cap novetat legislativa en relació amb la factura electrònica, subscriu-te a la nostra newsletter.