San Marino també es connectarà al Sistema di Interscambio (SdI)
A partir de l’1 de juliol del 2022 les empreses de San Marino que venguin els seus béns i serveis a Itàlia hauran d’emetre factures electròniques. Per a fer-ho possible, San Marino es connectarà al sistema de facturació electrònica d’Itàlia, el Sistema di Interscambio (SdI).
Així ho han anunciat recentment el Ministre d’Economia i Finances italià i el Secretari d’Estat de Finances i Pressupost de San Marino.
L’intercanvi electrònic de factures B2B serà obligatori a partir de l’1 de juliol del 2022. Paral·lelament, s’ha establert un període de transició des de l’1 d’octubre del 2021 fins al 30 de juny del 2022. En ell, les empreses que vulguin podran començar a usar la factura electrònica.
Per la seva banda, les empreses italianes amb operacions a San Marino també podran emetre factures electròniques gràcies a la connexió entre els dos països a través de l’SdI.
SdI: un sistema de facturació electrònica únic a Europa
El 2019 Itàlia va ser el primer país europeu a implementar un model clearance de factura electrònica. Per a implementar l’obligatorietat de l’ús de la factura electrònica en tots els àmbits (B2G, B2B i B2C) el país va haver de demanar autorització a la Unió Europea. El permís conclou a finals del 2021, però tot sembla indicar que Itàlia demanarà una extensió del permís fins a 2024.
En l’SdI, les empreses han d’enviar totes les factures electròniques a l’autoritat fiscal corresponent, en aquest cas l’Agenzia delle Entrate, en temps real. En rebre-les, l’Agenzia delle Entrate comprova que cada document electrònic compleixi els requisits bàsics (informació de les empreses, dades de l’IVA, coherència entre imports…). Si la factura electrònica compleix tots els requisits és lliurada al destinatari final.
El model clearance de factura electrònica és l’escollit per la majoria de països llatinoamericans. Després de l’èxit de l’SdI i de la factura electrònica a Itàlia, altres països de la Unió Europea s’estan plantejant implementar-lo també. És el cas de Polònia o França, i ara també San Marino.
Si vols saber més sobre l’estat de la regulació sobre la factura electrònica en els diferents països d’Europa, visita el “Panorama de la factura electrònica a Europa”.