El Ministeri de Finances de Romania ha anunciat un canvi important en el seu sistema de facturació electrònica. A partir de l’1 de gener de 2025, s’estendrà l’ús de la e-factura obligatòria a les transaccions B2C. Les transaccions B2C són aquelles que es donen entre una empresa i els consumidors finals. Aquest anunci subratlla el compromís del govern romanès amb la digitalització i modernització del seu sistema fiscal.
Calendari d’implementació
La factura electrònica obligatòria entre empreses (B2B) ja és obligatòria a Romania. Des de gener de 2024, s’ha implementat un règim gairebé en temps real per a la comunicació de factures B2B. Les empreses han de comunicar les factures en format XML dins d’un termini de cinc dies laborables des de la seva emissió, a través de l’Espai Privat Virtual (SPV) del sistema de facturació electrònica de Romania RO.
Des de juliol de 2024, ha entrat en funcionament la presentació completa de factures electròniques. És a dir, les factures només són vàlides si són factures electròniques. I, en conseqüència, les factures en paper ja no són acceptables per al compliment fiscal.
A més, des de la mateixa data, juliol de 2024, la facturació electrònica B2C s’ha iniciat de manera voluntària, preparant el terreny per a l’obligatorietat que començarà uns mesos més tard.
Al gener de 2025, la facturació electrònica B2C serà obligatòria. Les factures hauran de ser enviades en format CIUS_RO (UBL 2.1 o CIN) al portal del govern per a la seva autorització, incloent-hi comprovacions bàsiques de validació de la informació i del format.
Exempcions i especificacions
Els subjectes exempts de l’obligació de facturació electrònica en aquest context són:
- Els subjectes passius que emetin factures per operacions no subjectes a l’IVA.
- Missions diplomàtiques i oficines consulars.
- Les sucursals de les forces armades romaneses.
- El Banc Nacional Europeu.
Les associacions específiques, les fundacions i els agricultors que operen sota el règim especial també hauran de complir els nous requisits a partir de l’1 de juliol de 2025.
Perspectives de futur
Per al 2035, Romania haurà d’harmonitzar el seu model de liquidació centralitzada amb les reformes proposades per la UE en matèria d’IVA en l’era digital. Aquest pas és crucial per complir amb els requisits d’informació digital i garantir una integració fluida en el marc europeu.
Aquest avenç cap a la digitalització de la facturació no només facilitarà la transparència i eficiència fiscal, sinó que també alinearà Romania amb les millors pràctiques internacionals en la gestió electrònica de documents.