Actualment, la indústria turística és una de les més importants del món. Segons l’OMT (Organització Mundial del Turisme), el turisme ha crescut un 4% anual durant vuit anys consecutius, sent el tercer major sector a nivell mundial. L’any 2017, el turisme internacional va registrar 1.340 mil milions de dòlars. Només a Espanya, segon país amb més ingressos pel turisme l’any 2017, la xifra arribava als 68 mil milions de dòlars.
Mentre el volum de la indústria ha anat creixent, molts dels processos administratius en el dia a dia de les empreses del sector han quedat obsolets. Un exemple és la manera com la indústria gestionava els seus processos de facturació, en la que els processos manuals i de reconciliació dificultaven la feina i alteraven els fluxos de caixa i on, avui en dia, solucions com la facturació electrònica han digitalitzat i optimitzat el sistema.
Actualment, un dels principals punts dèbils de la indústria el trobem en els pagaments electrònics B2B, on hi ha una falta d’un canal de pagament específic per les necessitats del sector de la indústria turística que aporti innovació, agilitat i seguretat. A més, la multitud d’actors implicats dificulta crear un flux de caixa segur i sense entrebancs.
Mètodes de pagament B2B i els seus punts febles
Aquests són alguns dels punts dèbils dels processos de pagaments entre empreses que actualment s’observen a la indústria turística:
- Transmissió de targetes de crèdit a través de mitjans obsolets, especialment el fax. Això comporta un augment dels processos manuals, possibles errors de connexió i un no compliment de les normes de seguretat PCI.
- Costos administratius: moltes targetes són processades manualment, augmentant les probabilitats d’errors manuals i disputes.
- Comissions: les targetes de crèdit poden comportar comissions de processament d’entre el 2-3%, així com comissions de conversió o comissions internacionals.
- Incidències a l’hora de cobrar una tarja de crèdit: oblidar-se o carregar quantitats equivocades poden representar fins a un 2% de pèrdues en algunes ocasions.
- Costos addicionals ad-hoc: costos administratius inesperats per processar certes targetes de crèdit, que poden disparar la comissió final fins a un 10%.
- Billback: retorn o anul·lacions de factures que afecten al flux de caixa de les empreses.
- Oferta de divises limitada: els emissors de targetes de crèdit acostumen a tenir un número molt limitat de divises que comporta comissions extres de conversió o internacionals per al receptor.
Davant d’aquesta situació, HEDNA, amb la participació de Voxel Group i més de 50 empreses del sector, han creat l’OPA (Open Payment Alliance) per instaurar un estàndard de pagament que optimitzi els processos i formes de pagaments entre empreses de la indústria turística i així optimitzar el flux de caixa del sector.
A Voxel Group portem 20 anys desenvolupant solucions tecnològiques per simplificar, automatitzar i digitalitzar els processos de back office i, amb aquesta aliança, volem contribuir a la creació d’un sistema innovador que ajudi a tancar el cicle de pagament als nostres stakeholders i a la indústria turística en general.