Portugal, igual que la resta de països de la Unió Europea, està cada vegada més a prop d’implementar l’obligatorietat en l’emissió de la factura electrònica a l’entorn B2G. No obstant això, el govern portuguès ha hagut de reformar la seva llei per modificar l’entrada en vigor de l’obligatorietat en l’ús de la factura electrònica.
Canvis en la legislació
Després de l’aprovació del Decret 123/2018, l’escenari a Portugal queda de la següent manera:
- Administració pública: el 18 d’abril de l’2019 totes les administracions estatals han d’estar preparades per rebre i processar factures electròniques. El govern portuguès ho farà a través del format europeu estàndard. Al cap d’un any, concretament el 18 d’abril del 2020, l’obligatorietat s’estendrà a les administracions locals.
- Sector privat: un cop les administracions estiguin preparades per processar les factures electròniques, serà el torn del sector privat. A partir del 18 d’abril de 2020, les grans empreses estan obligades a enviar factures electròniques a les administracions públiques. L’1 de gener del 2021 aquesta obligatorietat s’estendrà a petites i mitjanes empreses.
Per tant, a partir l’1 de gener del 2021 l’emissió de factures electròniques en l’entorn B2G serà obligatòria a Portugal.
Tendència a Europa
Portugal s’uneix, així, al conjunt de països europeus que ja s’estan preparant per complir la directiva europea 2014/55/UE que obliga les administracions públiques a estar preparades per rebre i processar factures electròniques a partir del 18 d’abril del 2019.
La tendència europea a implementar la factura electrònica l’encapçala Itàlia, que just aquest any implementarà l’obligatorietat en l’ús de la factura electrònica a tots els nivells (des dels governs fins als usuaris finals, passant pel sector privat). Portugal s’unirà a altres països com ara Espanya, Noruega i Finlàndia que ja fa anys que utilitzen aquest document electrònic en l’àmbit públic.