El propòsit de Voxel és promoure el desenvolupament professional i personal dins de l’empresa i influir positivament en la societat. En aquesta línia, escoltar i aprendre de persones tan inspiradores com Ousman Umar, contribueix significativament a aquest objectiu.
L’inici de tot
Ousman Umar va néixer en un poble de Ghana situat en ple cor de la selva. Era un nen amb una vida senzilla i feliç. Però quan veia els avions sobrevolant el seu cap, es preguntava què era allò i per què era capaç de volar.
Quan algú li va explicar que aquests vehicles provenien “del país dels blancs”, va decidir que volia anar a aquest lloc. Amb 13 anys, aquesta curiositat el va empènyer a voler anar-se’n del seu llogaret. I va emprendre un viatge sol.
Una eterna travessia
Es va endinsar en el desert del Sàhara amb un grup de persones. Durant aquests dies, va viure experiències molt dures: va sofrir problemes amb el transport, va caure en mans de persones que el van enganyar i es va enfrontar a condicions extremes. “A més de trobar cossos sense vida d’uns altres que perseguien el mateix somni, la majoria del grup no va sobreviure” va afegir Ousman.
Més tard va arribar a Lívia, on va treballar durant uns anys per a reunir diners i, després de passar per mans de màfies i travessar diversos països, va arribar a Mauritània. Va pagar per a viatjar amb vaixell a Espanya, però el que no li van explicar és que l’acord implicava que ells mateixos haurien de construir-lo.
Després de viure l’horror de veure enfonsar-se el vaixell del seu millor amic i sobreviure dos dies a bord sense menjar ni aigua (i sense saber nedar), va arribar finalment a Fuerteventura, on va passar dos mesos a la presó.
El país dels blancs
Per ser menor d’edat, li van permetre entrar i quedar-se a Espanya. Quan li van preguntar on volia anar, va triar “Barça” (Barcelona), ja que era l’únic lloc que li sonava. “Mai m’havia sentit tan sols com quan vivia als carrers de la capital catalana” va confessar Ousman.
Un dia es va creuar amb una dona que el va acollir, i el ganès va passar a formar part de la seva família. Malgrat no saber llegir ni escriure, ni parlar català ni castellà, va aconseguir estudiar una carrera universitària i completar dos màsters. “El talent no té color, és una qüestió d’oportunitats”, ens va afirmar.
El propòsit de l’Ousman
Ousman va entendre que el seu propòsit a la vida era evitar que més persones visquessin la seva cruel experiència. I va fundar l’ONG NASCO Feeding Minds la missió de la qual és promoure l’accés a l’educació i la informació de la població de Ghana (Àfrica).
L’organització aborda els problemes de la immigració al país d’origen creant oportunitats de desenvolupament, perquè ningú hagi de passar per l’infern de la immigració. “Si només alimentes els seus estómacs, trobaràs els seus cadàvers en les teves costes. Però si alimentes les seves ments, ells lideraran el canvi en les seves comunitats” ens va explicar.
Actualment, l’organització ha creat 17 laboratoris TIC a Ghana, ha beneficiat a 58 escoles, i ha ofert més de 65.000 formacions. Tot això sense cap suport governamental.
La labor de Ousman ha estat reconeguda a nivell internacional. El 2017, les Nacions Unides el van destacar per utilitzar la tecnologia per a salvar vides a Ghana. El 2018, va ser convidat pel Papa al Vaticà, i el 2021 va rebre un premi del rei d’Espanya per la seva contribució a l’ús d’internet per a abordar un dels grans desafiaments d’Europa: la migració.
Per tot això (i molt més), és un plaer haver fet costat econòmicament a NASCO Feeding Minds al Bavel Travel Summit 2024, juntament amb Pliant i TerraPay (imatge inferior).