*Última actualització: 14/09/2023*
Els països europeus avancen cap a la factura electrònica en tots els àmbits. Itàlia ha estat un gran exemple dels beneficis de digitalitzar aquest procés en l’entorn corporatiu. I des de fa ja alguns anys, la mateixa Unió Europea incentiva l’ús de la e-factura en les transaccions amb l’administració pública.
Avui en el blog analitzem en quina direcció treballen Alemanya i Grècia.
Alemanya proposa establir l’e-factura B2B obligatòria
El passat mes d’abril el Ministeri d’Hisenda alemany va publicar una consulta sobre la factura electrònica obligatòria en transaccions entre empreses (B2B). Després d’aquesta consulta, la proposta del govern alemany és implantar un sistema de facturació electrònic en el qual l’enviament de dades al govern i al receptor es faci paral·lelament, és a dir, no serà necessària l’autorització per part de l’administració pública abans de lliurar una factura. Les companyies podran usar la plataforma de factura electrònica pública o qualsevol plataforma privada que compleixi amb els requisits establerts.
Paral·lelament, Alemanya vol modificar altres lleis, com la llei tributària i mercantil, perquè les factures electròniques tinguin validesa legal i els documents en paper deixin de ser legals. I també per a regular l’autenticitat, l’origen, la llegibilitat i la integritat de les factures.
El Ministeri d’Hisenda va recomanar al Parlament que el sistema de factura electrònica obligatòria entrés en vigor l’1 de gener de 2025. No obstant a això, el recent esborrany de la Llei d’Oportunitats de Creixement endarrereix la data d’inici a gener del 2026.
Grècia publica el calendari per a la factura electrònica obligatòria B2G
La factura electrònica obligatòria en transaccions entre empreses i administracions públiques (B2G) serà una realitat a Grècia. Així ho estableix la Llei 4412 de la República Hel·lènica sobre Obres Públiques, Contractació Pública i Serveis.
Les administracions públiques ja estan obligades a rebre i tramitar documents estructurats. La novetat és que, a partir d’ara, els proveïdors públics hauran d’emetre factures electròniques, d’acord amb la norma europea.
Aquesta obligatorietat començarà aviat i serà gradual.
Aquests són els organismes públics que hauran d’usar l’e-factura a partir del 12 de setembre de 2023:
- Ministeri d’Infraestructures i Transports, Ministeri de Governança Digital i Ministeri d’Immigració i Asil.
- Ajuntament d’Atenes.
- Autoritat Central Nacional de Contractació Sanitària i Autoritat Central Nacional de Contractació Pública del Ministeri de Desenvolupament i Inversions.
- Societat de la Informació S.A.
- Universitat d’Economia d’Atenes
- Attiko Metre SA
- EYDAP SA
- Egnatia
- Odos SA
Els organismes de la resta de l’Administració Central hauran d’usar la factura electrònica a partir de l’1 de gener de 2024. A partir de l’1 de juny de 2024 serà obligatori per a altres òrgans o poders adjudicadors. Finalment, l‘1 de gener de 2025 s’afegiran al règim de factura electrònica altres òrgans de l’Administració General de l’Estat.
Aquestes són les novetats a Alemanya i Grècia. Però, si vols saber com avança la regulació en cada país de la Unió Europea, consulta el nostre mapa legislatiu “el panorama de la factura electrònica a Europa”.