• Categories
  • Tiempo de lectura: 2 minutos

    Malàisia està a punt de fer un pas significatiu en la modernització del seu sistema fiscal amb la implementació de la facturació electrònica obligatòria per a totes les transaccions (B2B, B2C i B2G), a partir de l’1 d’agost de 2024. Aquesta iniciativa es durà a terme en diverses fases perquè tots els contribuents puguin adaptar-se gradualment al nou sistema.

    Fases d’implementació

    L’obligació d’utilitzar la e-factura s’implementarà seguint les següents etapes:

    • 1 d’agost de 2024: tots els contribuents amb una facturació anual igual o superior a 100 milions de MYR (aproximadament 19.8 milions d’euros) començaran a utilitzar la facturació electrònica obligatòriament.
    • 1 de gener de 2025: aquells contribuents amb una facturació anual entre 25 milions de MYR (aproximadament 4.9 milions d’euros) i 100 milions de MYR (aproximadament 19.8 milions d’euros) estaran obligats a utilitzar la e-factura.
    • 1 de juliol de 2025: l’obligació s’estendrà a tots els contribuents, independentment de la seva facturació anual.

    El model de factura electrònica

    El model de factura electrònica que aplicarà Malàisia és el sistema de control continu de les transaccions (CTC per les seves sigles en anglès). El CTC implica un flux de validació en temps real per a totes les notes de crèdit, notes de dèbit i factures de devolució, tant nacionals com transfrontereres. Aquest sistema garanteix la transparència i la precisió en el procés de facturació, oferint beneficis tant per als contribuents com per a les autoritats fiscals.

    Com serà el procés de facturació electrònica?

    L’agència tributària de Malàisia es diu Inland Revenue Board (IRBM) i és l’administració impulsora d’aquest projecte. Per fer-ho realitat, l’IRBM ha creat una plataforma on han de ser enviades totes les factures electròniques per a la seva validació i registre.

    El procés de facturació electrònica a Malàisia seguirà aquests passos:

    • Enviament a la plataforma pública: la factura s’enviarà a la plataforma de l’IRBM.
    • Validació i assignació d’un ID: la plataforma validarà la factura i enviarà un ID únic al proveïdor.
    • Incorporació de l’ID i codi QR: el proveïdor haurà d’incrustar l’ID i un codi QR a la factura abans d’enviar-la al destinatari final.

    La implementació de la facturació electrònica a Malàisia és un pas crucial cap a la modernització i l’eficiència del sistema fiscal del país. Amb un enfocament gradual i un robust sistema de control continu de les transaccions, Malàisia es posiciona a l’avantguarda de la transformació digital a la regió. Les empreses han de preparar-se per adaptar-se a aquests canvis, aprofitant els beneficis que la facturació electrònica porta amb si.