Aplicar tecnologia als processos del canal HORECA serà imprescindible per a una millora de la gestió interna i la recuperació de l’activitat. Els grans reptes del sector passaran per la digitalització, automatització i estandardització de processos, especialment en els departaments de back office.
Així ho asseguraven RIU Hotels&Resorts, DINO i Barceló Hotel Group durant l’última sessió del baVel Digital Summit, celebrada el passat 30 de juny. Els experts van coincidir que la digitalització de processos interns serà clau per augmentar la competitivitat i l’optimització de recursos. Dos aspectes que juguen un paper important dins la crisi que està vivint el sector.
Beneficis de la digitalització de processos
Segons Inés Fernández, Responsable de Processos Financers i Transformació Digital a Barceló Hotel Group, el principal repte de la companyia és afegir valor des del punt de vista del treballador: “volem minimitzar les tasques manuals i que els treballadors se centrin en activitat de més valor afegir, dissenyant processos més innovadors i eficients”. Actualment, gràcies a la plataforma baVel, el grup emet factures electròniques als seus proveïdors i el seu objectiu final és “tenir 0 facturació en paper” en un futur.
En la mateixa línia, Javier de los Santos, Director Corporatiu de Desenvolupaments Administratius a RIU Hotels&Resorts, coincidia en la importància de la digitalització del back office per eliminar la intervenció manual i redirigir els esforços dels treballadors. Segons De los Santos, “actualment, baVel és el nostre partner corporatiu tecnològic”. I és que a través de baVel, RIU ha digitalitzat la seva cadena de subministrament (emissió de comandes, recepció i conciliació de factura) i es connecta automàticament amb els seus proveïdors de compres.
En aquest sentit, David Vilà. Gestor de Grans Comptes a DINO, des del punt de vista d’una distribuïdora, va subratllar la importància d’uns processos de facturació eficaços que permetin facturar al client final, però també facilitin una comunicació fluida entre socis i la central de compres. “Gràcies a la conciliació automàtica i la rapidesa de recepció del sistema de facturació electrònica de baVel, hem pogut reduir entre 6 i 12 dies el termini mitjà de pagament”, afirmava Vilà.
Una visió al futur: adaptabilitat
Per últim, els panelistes van ressaltar l’adopció de l’albarà electrònic com una solució que permet no només optimitzar els processos, sinó també minimitzar els desplaçaments i el contacte físic entre treballadors. “Ens permet eliminar feina duplicada”, afirmava DINO.
Per a Barceló Hotel Group, ara la prioritat és “aconseguir aplicar la tecnologia allà on faci falta”. De la mateixa manera, RIU Hotels&Resorts està treballant en l’aplicació d’eines de BI per millorar l’administració de compres.
Les empreses del canal HORECA hauran d’apostar per la digitalització i l’adopció de noves tecnologies que els ajudin a optimitzar els processos interns. A la vegada, l’adaptabilitat i la gestió del canvi jugaran un rol determinant per fer front a la nova situació.