Itàlia segueix avançant en el seu camí cap a la digitalització completa dels processos de contractació. El 2014 va introduir la factura electrònica en l’àmbit B2G. El gener del 2019 va ser el primer país europeu en fer obligatòria la e-factura B2B. Ara, Itàlia fa un pas més en la seva estratègia de digitalització introduint també la comanda electrònica.
Inicialment, la comanda electrònica serà obligatòria en l’àmbit B2G i només per a algunes indústries. Però el país vol seguir avançant en aquesta direcció els pròxims anys.
Primera fase: el sector sanitari
El govern italià ha decidit que el sector sanitari públic sigui el primer a adoptar les comandes electròniques. El Servizio Sanitario Nazionale (SSN) i els seus proveïdors ja han integrat les comendes electròniques en el seu funcionament.
Les transacciones electròniques que s’han de digitalitzar són: la comanda de compra (ordine), la comanda inicial (ordine iniziale), la comanda de substitució, (ordine sostitutivo), la comanda de revocació (ordine di revoca) i la comanda preacordada (ordine pre-concordato).
L’adopció d’aquesta nova tecnologia ha estat gradual. Així, l’obligatorietat d’utilitzar les comandes electròniques en les comandes de béns va entrar en vigor l’1 de gener del 2021. Les comandes electròniques de servei no seran obligatòries fins a l’any vinent, l’1 de gener del 2022, tot i que els proveïdors de l’administració ja poden rebre’ls, de forma voluntària, durant el 2021.
Nodo di Smistamento degli Ordini (NSO)
El sistema per transmetre les comandes no serà el mateix que el de les factures. El govern italià ha creat el sistema Nodo di Smistamento degli Ordini (NSO) perquè que les administracions públiques i els proveïdors intercanviïn comandes. Per a rebre les comandes electròniques, tots els proveïdors de l’SSN han de tenir una adreça de correu electrònic de l’NSO.
Les comandes electròniques hauran de ser transmeses i rebudes a través d’una d’aquestes opcions: un portal web, correu electrònic certificat (PEC), interoperabilitat o Peppol.
Una vegada més, Itàlia ha mostrat la seva aposta per la transformació digital de les seves administracions i el teixit empresarial del país. Seguiran altres països aquest model igual que han fet amb la factura electrònica? No dubteu que us ho explicarem en el blog de Voxel.