• Categories
  • Tiempo de lectura: 4 minutos

    A causa de l’actual crisi provocada per la pandèmia del coronavirus, molts governs han decidit ajornar la introducció de l’obligatorietat de la facturació electrònica en diferents àmbits. Aquestes mesures pretenen estendre el marge d’introducció de la facturació electrònica i facilitar la seva adopció. 

    En aquest article, repassem els canvis legislatius més significatius derivats de la crisi: 

    Europa

    • Espanya 

    La introducció del sistema de facturació Ticket BAI, del País Basc, s’ha ajornat a l’1 de gener de 2022. La Disputació de Guipuzkoa, primera regió on es preveia implementar-ho, ha decidit suspendre la introducció a causa de la situació generada per la pandèmia i així donar més temps a les empreses per adoptar el sistema. 

    Ticket BAI consisteix en un nou sistema de gestió de factures i tiquets per empreses i autònoms de la regió, que havia d’entrar en vigor a l’octubre d’aquest any. 

    • Portugal 

    L’entrada en vigor de la facturació electrònica B2G obligatòria estava prevista per l’abril de 2020. Tot i això, a causa de la situació actual i de la complexitat d’aplicació a l’àmbit públic, el govern portuguès ha decidit estendre el període d’implementació. 

    Així, les noves dates per als contribuents de l’Administració Pública són: l’1 de gener de 2021 per a grans empreses, l’1 de juliol de 2021 per petites i mitjanes empreses i l’1 de gener de 2022 per a microempreses. 

    • Polònia 

    El govern polonès ha tornat a retardar l’entrada en vigor de la nova versió del règim d’informes SAF-T (Standard Audit File Tax), el qual substitueix la declaració de l’IVA per als contribuents. 

    Els informes SAF-T estan implementats per a totes les empreses des de principis de 2018. La nova versió del SAF-T vol incloure el registre de l’IVA i els detalls del crèdit de l’IVA. 

    Aquesta normativa s’ha ajornat vàries vegades, l’última és l’1 de juliol de 2020 (inicialment l’1 de gener de 2020 i suspesa una primera vegada l’1 d’abril de 2020). 

    Les noves dates d’implementació de la nova versió del SAF-T són: 

    • 1 de gener de 2021 per a grans empreses;
    • 1 de juliol de 2021 per a contribuents mitjans i petits; i 
    • 1 de gener de 2022 per a microempreses

    A més a més, també s’ha demorat la implementació de les caixes registradores d’IVA en línia fins a l’1 de gener de 2021 (inicialment el 30 de juny de 2020). 

    • Itàlia 

    L’Autoritat Fiscal italiana, Agenzia della Entrate, ha decidit ajornar de nou la versió 1.6 de les especificacions tècniques de la FatturaPA a l’1 d’octubre de 2020, quan serà aplicable de forma voluntària. 

    A partir de l’1 de gener de 2021, l’aplicació serà obligatòria per als subjectes passius. De moment, les empreses i individus poden utilitzar la versió 1.5 actual de la factura electrònica fins al 31 de desembre de 2020. 

    • Grècia 

    La IAPR, l’autoritat fiscal grega, ha decidit implementar el sistema de seguiment fiscal MyData de forma gradual per donar més marge a les empreses per adaptar els seus sistemes. 

    Així, els terminis d’implementació són: 

    • A partir del 20 de juliol de 2020, els contribuents que optin pel mètode d’informe a través de la factura electrònica, podran començar a informar de les dades requerides.
    • A partir de l’1 d’octubre de 2020, els contribuents que optin pel mètode d’informe ERP, hauran d’informar obligatòriament de les dades requerides. A més a més, a partir d’aquesta data, els contribuents també hauran d’informar de les dades de classificació per a factures de compra (entrants) emeses i de les transaccions al detall. 
    • El 31 de desembre de 2020, els contribuents hauran d’informar de les dades requerides de les factures de venda (sortints) emeses, des de l’1 de gener de 2020 fins a l’1 d’octubre de 2020. 
    • El 28 de febrer de 2021, els contribuents hauran d’informar de les dades de classificació requerides de les factures de compra (entrants) emeses fins a l’1 de gener de 2020 fins al 30 de setembre de 2020. 

    Amèrica del Sud 

    • Bolívia 

    A causa de l’actual situació econòmica del país, agreujada per la crisi del coronavirus, el Servei d’Impostos Nacionals (SIN) ha decidit derogar la posada en marxa del sistema de facturació electrònica, que havia d’implementar-se a partir de l’1 de juny d’aquest any. 

    De moment, l’Autoritat Fiscal no ha establert cap data per reactivar el projecte. La derogació es va aprovar el passat 18 de maig a través de la resolució 102000000011.

    Tot i això, aquesta resolució si estableix que es continuarà implementat les modalitats de facturació electrònica en línia, computaritzada en línia i el portal web en línia i es regularan de forma separada del sistema de facturació online. 

    El sistema de facturació electrònica incloïa l’autorització, enviament, registre i transmissió de documents fiscals, com factures o notes de crèdit. 

    • Uruguai 

    L’Autoritat Fiscal d’Uruguai, DGI, ha prorrogat la implementació de la factura electrònica per a negocis que superin els 305.000 UI d’ingressos (aprox. 6.000€) a l’1 de desembre de 2020

    Inicialment, la data d’implementació era l’1 d’agost de 2020. 

    Àsia 

    • Vietnam 

    A causa de diferents dificultats tècniques, com la notificació de transaccions transfrontereres, i la situació actual, Vietnam ha decidit posposar la implementació de la facturació electrònica

    La data d’aplicació passarà de l’1 de novembre de 2020 a l’1 de juliol de 2022

     

    Fes un cop d’ull al ‘Panorama de la factura electrònica a Europa’ per entendre la legislació en temes de facturació electrònica dels països europeus: