La factura electrònica obligatòria avança a tot el món. Repassem els canvis més destacats per al 2023.
Durant molts anys, Llatinoamèrica ha estat el territori en el qual més s’ha legislat sobre la factura electrònica. No obstant això, podem afirmar que l’e-factura obligatòria és una realitat en molts països de tot el món i és una tendència imparable. Les legislacions del món avancen i els canvis esdevenen en favor de la digitalització i l’automatització.
Avui en el blog repassem les obligatorietats més destacades que ens esperen en el 2023, país per país.
Europa continua avançant cap a la factura electrònica obligatòria B2G i B2B
Els països del vell continent estan adoptant l’e-factura ràpidament. Pren nota de les novetats que venen.
Portugal
A partir de l’1 de gener del 2023, totes les factures hauran d’incloure el codi ATCUD (número d’identificació únic).
Sèrbia
Tal com va establir el govern serbi quan va elaborar l’esborrany de llei per a regular l’ús de la factura electrònica, 2023 serà un any clau al país. Des de gener, la generació, transmissió, recepció, processament i arxiu de les factures haurà de fer-se electrònicament. I això afecta les transaccions entre empreses i administració pública (B2G), entre empreses (B2B) i entre administracions públiques (G2G).
Així, Sèrbia culmina el seu procés d’implementació de la e-factura, que va iniciar el 2021, després de diverses proves pilots i fases.
Eslovàquia
Eslovàquia porta temps treballant per impulsar la factura electrònica. L’obligació en l’àmbit B2B encara trigarà a arribar. No obstant això, a partir de l’1 d’abril del 2023 l’e-factura serà obligatòria en l’àmbit B2G.
Espanya
La Ley Crea y Crece, que regula l’ús de la factura electrònica obligatòria a Espanya, es va aprovar el passat 22 de setembre del 2022. La pròpia llei dona un termini de 6 mesos per al seu desenvolupament. Això significa que en la primavera del 2023 la llei estarà llesta i el calendari aprovat. Les companyies que facturin més de 8 milions d’euros hauran d’usar obligatòriament la factura electrònica al llarg del 2024.
Amèrica continua liderant la implantació de la e-factura
Sud-amèrica és el territori en el qual la factura electrònica està més estesa. Les lleis de cada país continuen avançant per a implementar aquesta tecnologia en tots els àmbits: B2G, B2B i B2C. Aquestes són les novetats per a enguany.
Brasil
A partir de l’1 de gener del 2023, les petites empreses i autònoms hauran d’emetre factures electròniques amb el format nacional Simples Nacional. A més, el govern vol homogenizar el format en què s’emeten les e-factures sota l’estàndard Nota Fiscal de Serviós Eletrônica (NFS-e).
Panamà
El procés d’implantació de la facturació electrònica a Panamà porta anys en marxa. El 2 de gener del 2023 dona inici la tercera fase de desplegament, amb la incorporació a la e-factura de les empreses financeres. El model que segueix Panamà s’assembla molt al d’altres països llatinoamericans, com Mèxic o el Perú.
Paraguai
L’any passat va començar el pla per a implementar la factura electrònica obligatòria entre empreses. En total hi ha 10 fases i, en cada fase, un llistat de companyies que han d’adoptar l’e-factura. El 2 de gener és la data límit per a un grup de contribuents. El procés d’implementació acabarà a l’octubre del 2024. El format d’emissió és XML i un dels requisits obligatoris és la signatura digital.
Guatemala
El pla d’implementació de la factura electrònica està arribant a la seva fi a Guatemala. Els contribuents més petits hauran d’estar emetent factures electròniques el 31 de març del 2023. Així, l’autoritat fiscal guatemalenca espera que la factura electrònica estigui 100% implementada al país l’1 d’abril del 2023.
L’aposta de la República Dominicana és ja una realitat
Amb l’aprovació de la norma 01-2020 fa ja gairebé 3 anys, República Dominicana va iniciar la seva aposta per la factura electrònica. Al llarg del 2023 aquesta aposta es farà realitat, ja que aquest és l’any en què les grans empreses hauran d’adoptar obligatòriament l’e-factura i convertir-se en contribuent electrònic de la DGII. Aquestes grans companyies tindran tot l’any per a fer-ho. Les mitjanes empreses hauran d’adaptar-se en 2024. I les petites tindran l’obligatorietat d’usar l’e-factura en 2025.
Si la teva empresa té seu a República Dominicana i busques un partner de confiança per a connectar-te amb la DGII, visita aquesta pàgina.
Àsia també aposta per la e-factura
Els països asiàtics, igual que els europeus, estan prenent acció amb sistemes, principalment, clearance de factura electrònica.
L’Índia
Durant el 2023 pràcticament tots els negocis de l’Índia hauran d’usar la factura electrònica. Això és així perquè a partir de gener, el llindar a partir del qual les empreses han d’adoptar l’e-factura B2B és de 5 rupies índies. A més, les factures B2C (per al consumidor final) hauran d’incloure un codi QR.
Malàisia
El govern de Malàisia ha decidit adoptar un model d’e-factura similar a l’SdI d’Itàlia. La implementació obligatòria de la factura electrònica començarà el 2023, encara que el calendari concret encara no s’ha publicat.
Oman
Oman està treballant per a impulsar l’e-factura obligatòria. El primer pas és establir un marc legislatiu perquè les empreses puguin usar aquest tipus de document digital. A partir de 2023, serà possible començar a utilitzar la factura electrònica de manera voluntària.
L’Aràbia Saudita
El país continua complint amb el calendari d’implementació de la e-factura establert. Així, a partir de l’1 de gener del 2023 es fa efectiva la fase 2 del desplegament. Això significa que totes les e-factures hauran de ser emeses en format UBL 2.1. El país ha triat un model de facturació electrònica clearance, és a dir, comunicant-se amb l’agència tributària en temps real. En aquest sentit, les factures B2C s’han de fer arribar a l’agència tributària dins de les següents 24 hores des de l’emissió.
Corea del Sud
Les empreses que facturin entre 100 milions i 200 milions de wones hauran d’emetre factures electròniques en l’àmbit B2G i B2B a partir de l’1 de juliol del 2023.
Oceania segueix la tendència
Austràlia i Nova Zelanda aposten també per aquesta tecnologia.
Austràlia
El país està adoptant aquesta tendència gradualment. Durant el 2022 es va fer efectiva l’e-factura obligatòria en l’entorn B2G. Aquest any 2023, el govern la vol impulsar en l’entorn B2B i ho farà a través de la iniciativa “Business eInvoicing Right” (BER). Així, les companyies que vulguin rebre les factures en format electrònic hauran de sol·licitar-ho al BER. A partir de l’1 de juliol del 2023, les grans empreses estaran obligades a emetre factures electròniques si reben una petició. El calendari s’allargarà fins a estiu del 2025. Austràlia usa el format Peppol.
La solució de facturació electrònica de Voxel, Bavel Billing, et permet complir amb la legislació vigent en cada país i automatitzar l’emissió i recepció de factures electròniques. Voxel és l’empresa de facturació electrònica líder en el sector turístic internacional, amb més de 50.000 hotels i 1.000 empreses turístiques dins la seva xarxa. També lidera el canal HORECA a Espanya i és el proveïdor de factura electrònica de centenars d’empreses al voltant del món. Si vols saber com podem ajudar-te, visita la nostra web o contacta’ns en [email protected].