El 2019, Itàlia va ser el primer país de la Unió Europea a implantar la factura electrònica obligatòria a través del SdI.
Dos anys més tard, el país ha tornat a demanar a la Unió Europea permís per a continuar aplicant aquesta normativa fins al 31 de desembre del 2024. De moment, la Comissió Europea ha donat el seu vistiplau. Ara, tan sols queda la decisió final del Consell Europeu, que es preveu molt favorable.
D’aquesta manera, les empreses italianes continuaran usant la factura electrònica per a totes les seves transaccions. També per a comunicar-se en temps real amb l’Agenzia delle Entrate a través del Sistema di Intercanvi (SdI).
Així, Itàlia consolida amb èxit el model de facturació electrònica que molts països europeus estan intentat copiar.
Les raons d’Itàlia per a prorrogar el sistema SdI
Un dels principals motius pels quals Itàlia va impulsar el SdI i la factura electrònica va ser per a lluitar contra l’evasió fiscal. Tres anys després, el govern italià assegura haver recaptat més de 2.000 milions d’euros en concepte d’IVA, a més d’haver reduït el frau fiscal.
Per la seva banda, les empreses també han obtingut beneficis després d’aquest canvi legislatiu. La imposició de la factura electrònica els ha obligat a fer un pas més en la transformació digital del seu negoci, digitalitzant i automatitzant un dels processos més importants del back office: l’emissió i recepció de factures.
Una mica d’història…
La Legge di Bilancio, elaborada el 2018, va donar el tret de sortida a l’e-factura obligatòria B2B a Itàlia. En ella, es va establir que a partir de l’1 de gener del 2019 totes les factures emeses per empreses italianes haurien de ser electròniques. També es va definir el format, en aquest cas XML. I el model: clearance. D’aquesta manera, l’Agenzia delle Entrate havia de rebre totes les factures en temps real abans que el receptor de la mateixa. Per a les factures amb receptor estranger, Itàlia va crear l’esterometro.
Posteriorment, Itàlia va eliminar també l’esterometro, unificant la transmissió de totes les factures a través del SdI.
Europa còpia a Itàlia
Després de l’èxit del model italià, molts països de la Unió Europea estan dissenyant sistemes similars. Un exemple és França. El país gal imposarà l’ús de la e-factura de manera progressiva des de 2023 i fins a 2025 prenent com a exemple el SdI.
Un altre exemple és Polònia que recentment ha iniciat el període de voluntarietat per a usar la factura electrònica en l’àmbit empresarial (B2B) i es preveu l’inici de l’obligatorietat per a 2023. Polònia també ha adoptat un model clearance a través del sistema FSeF.
I, recentment, Espanya s’ha sumat a la llista de països amb intenció d’estendre l’ús la factura electrònica B2B. No obstant això, la legislació encara no està adaptada en aquest país.
Si no vols perdre’t cap novetat sobre la regulació de la factura electrònica en el món, subscriu-te a nostra newsletter mensual.