La Sotssecretaria d’Estat de Tributació (SET) ja permet l’emissió de documents tributaris electrònics a través del sistema Ekuatia’i
Paraguai continua treballant en la implantació de la factura electrònica. Per a això, el seu govern ha aprovat l’inici d’un pla pilot per a comprovar el funcionament del nou sistema d’emissió de documents tributaris electrònics. El pla pilot es diu EKUATIA i l’eina per a dur-ho a terme Ekuatia’i.
La SET ha creat l’eina Ekuatia’i perquè els contribuents del país s’incorporin gradualment al Sistema Integrat de Facturació Electrònica (SIFEN).
Aquests són els documents que es poden emetre electrònicament després de la Resolució General N° 73/2020:
- Comprovants de vendes electrònics (CVE): factura electrònica (FE), autofactura electrònica (AFE), boleta de venda electrònica (BVE) i boleta resimple electrònica (BRE).
- Documents Complementaris Electrònics (DCE): nota de crèdit electrònica (NCE) i nota de dèbit electrònica (NDE).
- Nota de remissió electrònica(NRE).
Requisits per a unir-se al pla pilot EKUATIA
L’ús de la factura electrònica a Paraguai és voluntari. No obstant això, per a aquest pilot serà la SET qui seleccioni als contribuents que participaran en ell.
Aquests contribuents hauran de complir una sèrie de requisits:
- Tenir un certificat digital. Els certificats digitals només poden ser emesos per una prestadora de serveis de certificació autoritzada.
- Sol·licitar l’habilitació com a facturador electrònic.
Beneficis de comunicar-se electrònicament amb la SET
L’ús de la factura electrònica aporta beneficis tant per a les empreses com per a les administracions públiques.
Els beneficis per a les companyies són múltiples:
- Comunicació 24/7 amb l’administració pública. Ekuatia’i està sempre disponible.
- Estalvi: la SET emmagatzemarà digitalment tota la informació dels documents tributaris electrònics. Les empreses ja no hauran d’imprimir i emmagatzemar aquests documents.
- Eficiència: els equips administratius deixaran de bregar amb documents en paper i augmentaran la seva eficiència i eficàcia.
Per la seva banda, el govern tindrà un major control sobre les transaccions i operacions econòmiques del país. També tindrà major traçabilitat i transparència d’aquestes. Així, podrà evitar l’evasió i el frau fiscal. Finalment, la gestió tributària entre l’administració i els contribuents serà més eficient.
Paraguai se suma així al model de facturació electrònica de molts països llatinoamericans. Un exemple d’això és la República Dominicana. El país ja ha acabat el seu pilot i ara qualsevol empresa pot convertir-se en contribuent electrònic.
Podeu trobar més informació sobre aquest projecte en la web de la SET i de l’EKUATIA.