La implantació de la factura electrònica B2B a França començarà en 2023 i culminarà en 2025
El govern francès segueix avançant en el seu pla per a implementar la factura electrònica B2B al país. Després d’anunciar aquesta obligatorietat a finals de 2020, ara la Direction Générale donis Finances Publiquis (DGFiP) ha publicat nous detalls a tenir en compte per a preparar l’arribada de la factura electrònica B2B a França.
Quin model seguirà la factura electrònica B2B a França?
França seguirà un model clearance de facturació electrònica. Els models clearance es caracteritzen per exigir una comunicació en temps real amb l’autoritat fiscal del país. Aquest model és el més usat als països de Llatinoamèrica. I també és el que usa Itàlia amb el seu SdI.
No obstant això, la DGFiP ha decidit seguir el model de Mèxic, un model d’èxit reconegut a nivell mundial, que és una mica diferent al model italià. Així serà el flux de la factura electrònica a França:
- L’empresa crea i emet una factura electrònica que ha d’enviar posteriorment a un Proveïdor Certificat (Plateforme Privée Certifiée (PPC)).
- El PPC ha de verificar la factura en base a les exigències de la DGFiP.
- Una vegada la factura estigui validada, el PPC la hi lliurarà a la DGFiP i al seu destinatari.
A més de les factures emeses, les empreses també hauran de comunicar l’estat de pagament de la factura, les dades de transaccions B2C i les dades de transaccions transfrontereres.
Les companyies que no es connectin amb un Proveïdor Certificat podran reportar les seves factures manualment a través del portal Chorus Pro. Chorus Pro és la plataforma de facturació electrònica del govern francès que actualment ja s’usa per a les factures B2G.
La diferència entre el model italià i el que vol implantar França és que a Itàlia les empreses es connecten directament amb l’autoritat fiscal. I a França necessitaran un Proveïdor Certificat.
Calendari de la factura electrònica B2B a França
El país continua avançant en la implementació de la factura electrònica B2B amb el mateix calendari que ja tenia establert. La factura electrònica serà obligatòria progressivament des del 2023 fins al 2025, depenent de la mida de l’empresa. L’1 de gener del 2023 serà obligatori per a grans empreses. L’1 de gener del 2024 hauran d’estar llestes les empreses mitjanes. Finalment, l’1 de gener del 2025 se sumaran les pimes i micro empreses.
Principals objectius de la facturació electrònica a França
La reducció i la lluita contra el frau són dos dels objectius que molts governs persegueixen quan planegen introduir la factura electrònica en un territori. I França no és una excepció. No obstant això, el país també té l’objectiu de millorar i agilitar els seus sistemes i així, optimitzar la declaració d’impostos i la seva devolució, quan escaigui. Un altre dels objectius que persegueix França és tenir una fotografia en temps real de l’activitat econòmica del país.
El salt a la facturació electrònica també té beneficis per a les empreses. El principal avantatge és el salt a la digitalització dels processos d’administració i, en conseqüència, la reducció de treballs manuals i l’augment de l’eficiència dels equips.
Especificacions tècniques
El govern francès encara no ha publicat informació sobre les especificacions tècniques d’aquest projecte. S’espera que al setembre es publiquin els primers detalls sobre el format dels diferents documents fiscals, les condicions dels proveïdors certificats i la periodicitat de les declaracions electròniques.
Si no vols perdre’t cap novetat sobre la regulació de la factura electrònica a França o en algun altre país del món, subscriu-te a nostra newsletter mensual.