El ritme de vacunació sembla ser l’indicador clau per a donar el tret de sortida a una temporada d’estiu que es postula com la temporada de l’inici de la recuperació.
Segons el Baròmetre Turístic de Braintrust, gairebé la meitat dels espanyols tenen la intenció de viatjar enguany. Això suposa un increment del 61% en la intenció de viatge respecte a l’any passat. Predominen els viatges domèstics però augmenta considerablement el desig de viatjar a Europa i altres destins més llunyans.
Si ens fixem en alguns dels mercats emissors més rellevants a Europa, el 40% dels alemanys vol gaudir d’unes vacances, segons dades publicades en Hosteltur. I encara que molts prefereixen quedar-se en el propi país, una part important aposta per viatjar a destins europeus com Espanya, Itàlia i Àustria.
Per la seva banda, al Regne Unit existeix la demanda, tal com expliquen alguns directius en aquest article. No obstant això, la política de semàfors impulsada pel govern del país dificulta el turisme fora del Regne Unit.
Davant aquesta demanda explícita i creixent, hem volgut saber com s’estan preparant les empreses del sector turístic per a afrontar la temporada d’estiu que ha començat tímidament, però ha començat.
Les prediccions per a aquesta temporada
Els professionals consultats coincideixen que aquesta temporada marcarà l’inici de la recuperació i els nivells d’ocupació estaran, aproximadament, al 30%-40% dels nivells d’un “estiu normal”, prenent com a referència la temporada del 2019.
“Preveiem un 40% de mitjana d’ocupació i sembla que pot millorar si la situació continua evolucionant com fins ara”, explica en Ricardo León, General Manager a Atlas Caribbean GmbH.
En termes de facturació parla Dario Martínez, Director de Vendes i Distribució a Hesperia, “la previsió és que els ingressos rondin de mitjana el 30-40% del que seria una temporada d’estiu normal”.
Gisela Molla, General Manager a Business Travel Center, projecta quelcom similar, també dins del sector business travel “al maig s’ha animat l’activitat i preveiem continuar creixent al juny i juliol o almenys mantenir-nos com al maig al 30% de facturació”.
“La recuperació, encara que lenta, està ja produint-se. (…) Des d’abril venim incorporant les obertures de tot el nostre porfolio, un total de 14 actius, i amb ells afrontem un estiu ple d’il·lusió i ganes que comença a donar els seus fruits i posarà a prova tota la càrrega d’innovació en la qual hem invertit recursos, temps i talent”, explica José María Cuerva Farfán, de l’equip d’Administració en GAT Gestión.
El director d’Amadeus Value Content, Christian Doorenbos, afegeix que “les dades que estem veient mostren que els viatges d’oci impulsen la major part de la demanda a curt termini. A mesura que segueixen els programes de vacunació i s’obrin més països i restriccions de viatge esperem veure un major equilibri entre els viatges d’oci i de negoci”.
La digitalització en l’era post Covid
En diferents fòrums s’ha parlat de la importància que ha tingut la digitalització de processos al llarg de la pandèmia. Així, hotelers i professionals han apostat per la tecnologia al llarg de l’últim any.
“A causa del Covid-19, hem hagut que virtualizar tot i ara podem dir que pràcticament el 100% del nostre treball el podem fer des de casa. Això ha estat molt positiu de cara a l’eficiència dels nostres treballadors”, expliquen des d’Atlas Caribbean GmbH.
“En la situació actual seria pràcticament insostenible haver de realitzar tots els processos de manera manual. Cada vegada hi ha més eines adaptades a la hotelería que permeten automatitzar processos i decisions: RMS, Channel Manager, CRM, Rate Shopper, Facturació electrònica, Central de compres informatitzada…” explica Dario Martinez d’Hesperia.
En la mateixa línia estan treballant des de Business Travel Center “estem intentant automatitzar processos, avançar en tecnologia per a poder donar millor solució i millor servei al nostre clients”.
Des d’Amadeus Value Content parlen sobre eficiència i creixement “l’automatització dels nostres processos de back-office ens ha ajudat a absorbir el creixement del negoci augmentant l’eficiència dels equips d’operacions”.
Finalment, des de GAT Gestió conten que “hem aprofitat aquesta conjuntura per a afrontar una sèrie de canvis a nivell de digitalització, aquest “stop and go” dins del dolent ens ha permès treballar en aquest sentit i fer aquests canvis, els quals en qualsevol altre moment amb els establiments hotelers a ple rendiment, haguessin complicat una mica l’operativa diària”.
Tecnologia també per a proveïdors i clients
Al llarg dels últims 14 mesos hem escoltat, llegit i après molt sobre la tecnologia en relació al client final. La tecnologia ha estat una gran aliada per a preparar la tornada dels clients a destins i establiments.
Així, molts processos que habitualment es realitzaven de manera presencial, ara són, principalment, virtuals: check-in i check-out, pagaments, comandes, comunicació…
Als hotels d’Atlas Caribbean “s’ha aplicat tecnologia en tot el possible per a disminuir la propagació del virus. Pràcticament tots els processos en relació al client s’han digitalitzat”.
En aquest sentit, les empreses turístiques també han apostat per la digitalització de la relació amb els seus proveïdors, un procés que encara no havia agafat el suficient protagonisme en termes de digitalització anteriorment.
A Hesperia “hem implementat centrals de compres centralitzades i hem automatitzat el procés d’ordres de compra”.
També han apostat per la digitalització del procés d’aprovisionament els hotels de GAT Gestión “des de l’enviament de la comanda electrònica fins a la recepció de la factura en el nostre ERP”.
Tard o d’hora la indústria turística tornarà a tenir la fortalesa que va tenir fins a 2019. El dubte és quan passarà això i quines empreses hauran sobreviscut al pols més salvatge del sector. I en aquesta qüestió, les companyies que han apostat per la digitalització i la tecnologia tenen el vent a favor.
- Ricardo León Santana, General Manager a Atlas Caribbean GmbH.
- Dario Martinez, Director de Vendes i Distribució a Hesperia.
- Gisela Molla, General Manager a Business Travel Center.
- José María Cuerva Farfán, Administració a GAT Gestión.
- Christian Doorenbos, Director d’Amadeus Value Content.