A Voxel commemorem el Dia Internacional de la Dona amb una setmana plena d’activitats en favor d’una societat més igualitària.
La setmana passada, amb motiu del Dia Internacional de la Dona, vam organitzar La Setmana de la Dona a Voxel. En aquesta, vam realitzar una agenda d’activitats que convidaven a pensar, discutir i construïr una societat més igualitària. Les accions van incloure vídeos reivindicatius, tallers participatius, xerrades reflexives i pel·lícules simbòliques. Durant la setmana, vam comptar amb la participació de més de 100 Voxelians.
Llançament del vídeo “Soc feminista”
Part de l’equip de Voxel va ser protagonista del vídeo “Soc feminista”, en el qual explicaven els motius pels quals celebren el 8M.
Taller de micromasclismes
Es va organitzar un taller impartit per la voxelian Sara Alite, que tenia com a tema principal els micromasclismes o conjunt d’idees preconcebudes, prejudicis i comportaments existents a la societat respecte els rols de gènere. La sessió va comptar amb més de 30 persones i va ser 100% participativa.
A l’inici del taller, es va tractar la idea que el primer pas per produir un canvi és el fet de nomenar-lo. El segon, parlar-ho per buscar-hi solucions. Així, una de les activitats va animar a diversos equips de voxelians a posar sobre la taula exemples d’actes masclistes.
“Assumir la presa de decisions per gènere” o “explicar acudits masclistes”, va relatar un grup. “Quan una dona té èxit a la feina, no ha estat una bona mare” o “polítiques salarials desiguals per gènere”, van comentar d’altres. També “el mansplanning” i “les atribucions de colors al gènere són actes que afavoreixen la desigualtat de gènere”. “Pressió a la publicitat”, “agressió física” i “en ocasions, l’assassinat”, van detallar altres participants.
Però, què hi podem fer? Algunes de les conclusions que vam extreure:
- És important crear consciència dels comportaments masclistes propis i aliens. Els homes aquí hi tenen un paper clau.
- Hem d’estar disposades i disposats a corregir i a ser corregits.
- És bàsic que els adults siguin curosos amb allò que els hi ensenyen o que escolten els infants.
- Cal invertir en educació, educació i més educació.
Xerrada de llenguatge inclusiu
La voxelian Monica Jurado va preparar una xerrada respecte el llenguatge inclusiu. La sessió, acompanyada de fotografies i vídeos, presentava un decàleg de llenguatge no sexista.
“Dona aventurera” i “home aventurer” no tenen la mateixa connotació. “Tots els presents” és una estructura genèrica formulada en masculí. “La moto pel pare, i la rentadora per la mare” fa referència a estereotips o rols de gènere.
Aquestes i més reflexions es van posar de manifest a la xerrada, i van ser comentades pels més de 30 participants. En conclusió, hi ha moltes alternatives per a expressar-nos i fer ús d’un llenguatge consensuat i inclusiu.
Projecció i videofòrum de la pel·lícula “Sufragistes”
A càrrec de la voxelian Daniela Ramos, es va projectar la pel·lícula “Sufragistes”. Aquesta, relata el moviment sufragista nascut a Anglaterra i impulsat per dones de classe obrera. Basada en fets reals, mostra com entre 1910 i 1919, moltes dones van lluitar -arriscant a perdre-ho tot- per aconseguir la igualtat en el sistema de votació.
En acabar la projecció, es va organitzar un videofòrum en que es van fer reflexions com la fortalesa i firmesa d’aquelles dones per no rendir-se en la lluita, així com que a dia d’avui encara hi ha molta feina a fer.
Moltes gràcies a la Sara, la Mónica, la Daniela, l’Andrea i la Neus, i a totes les persones per participar en l’agenda d’activitats. Per crear consciència sobre la desigualtat de gènere existent. I també per prendre partit, cadascú des de la seva posició i des del respecte.
Seguim sumant granets de sorra per reivindicar la igualtat, fent memòria d’altres iniciatives com la Xerrada Grow 8M: “El canvi cap a la igualtat és un joc d’equip”.
Feliç Dia Internacional de la Dona!