En aquest temps de pandèmia, alguns dels sectors que més estan patint les conseqüències de les mesures de distància social i les restriccions són el de l’hostaleria, la restauració i la distribució. Davant d’aquesta situació, hi ha empreses que han decidit hivernar. Altres, en canvi, han apostat per revisar de dalt a baix els seus processos interns per sortir reforçats d’aquesta crisi.
L’eficiència i l’optimització són ara prioritats per a molts negocis. Per això, hem parlat amb 5 experts del sector perquè ens donin la seva visió sobre el que podem esperar durant els pròxims mesos en relació amb la digitalització del canal HORECA.
Acceleració de la digitalització dels negocis
Renovar-se o morir. El març del 2020 molts negocis van haver d’abaixar la persiana i van aprofitar el moment per fer una tasca que feia temps que tenien pendent: digitalitzar els seus negocis. “Les crisis derivades de la pandèmia han impulsat la creativitat empresarial per buscar sortides i noves vies de negoci, i en molts sectors una de les claus ha estat l’impuls de la digitalització”, explica Agustín Bosch, Director de Compres a Satocan, grup empresarial que gestiona els complexos més destacats de Canàries.
En el mateix sentit parla Héctor Martín VP de Vendes Globals a Voxel: “La majoria de les empreses, especialment les més grans, fa temps que eren conscients de la importància de la digitalització, i la pandèmia només ha accelerat aquests processos. En canvi, aquelles empreses que encara no havien dissenyat un pla de digitalització han hagut de traçar-lo a marxes forçades. Observem que la pandèmia ha contribuït a sensibilitzar sobre la importància de la digitalització, i ha accelerat l’adopció d’eines tecnològiques”.
També parla en la mateixa línia Andreu Martínez, Director d’aprovisionaments de la cadena de restauració Viena: “La pandèmia ens ha empès cap a la digitalització, ha accelerat el ritme pel què fa a l’execució dels projectes”.
L’Alberto Ferreira, Director d’Hoteleria a Campofrío Espanya, afegeix “la tecnologia ha passat a ser considerada com un accessori més a un element més de la ‘nova normalitat’ en tots els negocis d’hoteleria, grans i petits”.
Més categòric és Enric Almiñana, Director de Compres corporatiu d’ABBA Hotels: “La digitalització ha avançat més en uns mesos que en els darrers anys. Tant, que els que no s’han posat al dia en aquesta època han perdut diners o han hagut de tancar el seu negoci.”
Automatització de tot tipus de processos
La conseqüència directa de l’acceleració de la digitalització és l’automatització de processos de tota mena.
En aquest sentit, Enric Almiñana d’ABBA Hotels destaca l’impuls del take away i del delivery, i les noves formes de contractació de serveis hotelers, com ara el co-working, També l’avenç cap a polítiques de big data, intel·ligència artificial i RPA.
Quelcom similar preveu l’Alberto Ferreria de Campofrío Espanya: “és important el desenvolupament dels serveis ‘take away’, que s’han convertit en la principal alternativa al consum en el local”.
Per la seva banda, Héctor Martín posa èmfasi en els models de negoci: “Aquelles empreses que basaven el seu model de negoci en el punt de venda físic han hagut d’obrir i potenciar nous canals de venda i interacció digital amb el client”. I reflexiona sobre la cultura empresarial de les companyies: “Les organitzacions acceleraran els seus processos de gestió del canvi per aconseguir ser més àgils, connectades, col·laboratives, flexibles, innovadores i obertes per ser capaces de digitalitzar totes les baules de la cadena de valor”.
En aquest punt, és important remarcar que actualment estan emergint en el mercat moltes noves eines tecnològiques per cobrir totes les necessitats de les empreses. Ara, companyies grans, mitjanes i petites tenen un gran ventall de possibilitats per digitalitzar i automatitzar els seus processos. Per això és important que triïn eines modulars, flexibles i fàcils d’integrar amb altres sistemes. “L’objectiu ha de poder ser “implantar eines que cobreixin necessitats específiques, però que siguin escalables, és a dir, que permetin incrementar funcionalitat i que siguin fàcilment integrables amb altres solucions, adaptant-se al cicle de vida de cada empresa”, explica Héctor Martín.
La importància del back office en l’era post Covid-19
Els cinc experts coincideixen que la digitalització i automatització dels processos de back office seran clau en la recuperació del sector.
Ho explica de forma molt clara el VP de Vendes Globals de Voxel: “Tradicionalment, les empreses han afavorit la digitalització de totes les eines que ajuden a millorar la relació amb el client o a incrementar les venes, en detriment del back office, on les tasques administratives continuen tenint un elevat percentatge de feina manual. Ara, les empreses estan començant a posar focus en la digitalització d’aquests processos administratius, ja que maximitzar l’eficiència dels processos de back office ha esdevingut un element clau per a la sostenibilitat i l’escalabilitat del negoci”. A més a més, afegeix que “l’automatització de processos ha de ser transversal: la digitalització del front ha d’anar acompanyada de la digitalització del back”.
Quelcom similar explica el Director de Compres Corporatiu d’ABBA Hotels: “L’aplicació de la tecnologia cap a l’exterior és proporcional a la necessitat de gestió interna electrònica, i van de la mà; és incoherent treballar amb processos electrponics externs i seguir amb processos menys avançats interns. L’organització digital sempre va in-out”.
“La digitalització dels processos de back office evolucionarà de manera exponencial, des de moltes àrees de l’empresa ja hi estem treballant, i diversos sectors estan automatitzant processos com la gestió de compres, preus, catàlegs de proveïdors, Marketplace, etc.”, explica Bosch, de Satocan.
En un sentit més pràctic parla Ferreira de Campofrío Espanya, la digitalització dels processos de back office “permeten no només que els recursos i els esforços es redirigeixin cap als empleats o altres activitats que generin valor, sinó que també ajuden a reduir els costos derivats d’aquestes gestions, i contribueix a millorar la sostenibilitat del negoci”.
En aquest sentit el Director d’Aprovisionaments de Viena ho té clar, “ens encaminem cap a l’automatització dels processos que no aporten valor a les companyies”.
Sens dubte, la digitalització dels processos administratius marcarà un abans i un després en la competitivitat de les empreses. Els qui han entès la importància de la digitalització i automatització han aprofitat aquests mesos per renovar tots els seus processos. Els qui, al contrari, segueixen confiant en seguir funcionant com fins ara, estan perdent velocitat en un món que serà digital o no serà.
- Enric Almiñana, Director de Compres Corporatiu a Abba Hotels.
- Agustín Bosch, Director de Compres a Satocan.
- Andreu Martínez, Director d’aprovisionament a Viena.
- Alberto Ferreira, Director d’Hoteleria a Campofrío Espanya.
- Héctor Martín, VP de Vendes Globals a Voxel.