Cada vegada són més els països que aposten per digitalitzar l’emissió i la recepció de factures. L’últim territori en unir-se a aquesta tendència ha estat l’Aràbia Saudita. El passat 4 de desembre de 2020 es va publicar el reglament inicial de factura electrònica B2B a l’Aràbia Saudita.
Aquest primer reglament no detalla les especificacions tècniques i altres informacions rellevants. Però sí que deixa clar el marc general en el qual es desenvoluparà la factura electrònica a l’Aràbia Saudita.
Què és una factura electrònica?
Segons el reglament publicat, una factura és electrònica quan s’emet, s’emmagatzema i es modifica en format electrònic. En conseqüència, una factura en paper que es digitalitzi a través d’un escàner o còpia, no es considera factura electrònica.
Quan entrarà en vigor la factura electrònica B2B?
El pla de l’Aràbia Saudita és que la factura electrònica B2B obligatòria entri en vigor un any després de la publicació del reglament, és a dir, el desembre del 2021. Durant l’any, el govern anirà publicant les especificacions perquè les empreses puguin adaptar els seus sistemes.
Qui l’haurà d’adoptar?
Tots els subjectes passius residents hauran d’usar l’e-factura. També els proveïdors que emetin factures en nom d’empreses residents a l’Aràbia Saudita. Dins d’aquest grup, no hi haurà excepcions ni per tipus impositiu, ni per país de destí de la factura.
Quin sistema de transmissió hauran d’utilitzar les empreses?
Tot i que encara no hi ha detalls sobre aquest aspecte, el que sí que està clar és que els sistemes de transmissió hauran de complir els següents requisits:
- Connexió a internet.
- Complir amb les normes bàsiques de control de dades i ciberseguretat del país.
- Incloure un mecanisme anti manipulació.
- Acceptar APIs externes.
Perquè empreses i empresaris tinguin temps de preparar els seus sistemes, la implantació de la factura electrònica es farà en dues etapes:
- Emetre i emmagatzemar les factures (i notes de crèdit i dèbit) seguint un format electrònic estructurat.
- Connectar-se amb l’Autoritat General de Zakat i Impostos (GAZT) per transmetre la informació i les dades.
Règim de control continu de transaccions (CTC)
Tot i que el reglament no detalla quin model de factura electrònica implementarà el país, els experts esperen que sigui un model de control continu de transaccions (CTC). Cosa que és el mateix, un model clearance. La majoria de països que implanten la factura electrònica obligatòria s’inclinen pel model CTC pels beneficis que aporta amb relació a la reducció del frau fiscal. La clau d’aquest model és que les empreses han de transmetre a l’agència tributària les factures emeses en temps real.
L’Aràbia Saudita s’uneix així a països com Egipte o Turquia en l’ús de la factura electrònica B2B obligatòria.