El comportament del client a l’era post-Covid és una de les grans incerteses per al canal HORECA a Espanya. Davant un crisi sense precedents, serà necessari analitzar cap on es dirigeix el mercat i adaptar-se a la nova realitat. Nous models de consum i noves formes d’obtenció del producte són alguns dels escenaris que dibuixen els experts.
“Hem d’escoltar els clients. I tornar a generar confiança en el sector”, apuntava Enric Almiñana, Director de Compras Corporativo a Abba Hotels, amb d’altres experts del sector durant l’última sessió del baVel Digital Summit. En aquest sentit, Abba Hotels està aprofitant aquesta situació per digitalitzar alguns processos, com el check-in, i reforçant alguns serveis per adaptar-se a les mesures de seguretat, com el sanejament del servei d’habitacions.
Innovació i adaptabilitat
En aquesta línia, Andreu Martínez, Director de Subministraments a Viena, subratllava la importància de la innovació, tant en l’àmbit de productes com processos. “Haurem de ser àgils i ràpids per poder reaccionar davant les expectatives del client”. Així, els establiments Viena estan treballant en la seva cartera d’innovació i desenvolupant solucions per poder trencar les barreres físiques, com el contact-less en els pagaments a proveïdors.
I és que la gestió de pagaments serà un dels grans reptes del sector. “Haurem de ser flexibles i pactar els pagaments perquè el sector pugui tornar a recuperar-se”, afirmava Alberto Ferreira, Director d’Hosteleria a Espanya a Campofrío. Un dels objectius de la cadena d’alimentació espanyola és ajudar a la recuperació del màxim d’establiments. Segons Ferreira, s’esèra que tanquin entre un 15 i un 20% de negocis lligats al sector hoteler. “Volem ajudar a aquests petits establiments i així poder recuperar les vendes i el volum del sector el més aviat possible”.
Marketplace: la distribució online
Els experts coincidien en que la recuperació del sector passarà per la digitalització de processos, així com el cumpliment de les mesures de seguretat. Així, la distribució online, una mesura de la que el mercat s’havia mostrar reticent fins ara, s’ha tornat imprescindible. “Estem posant el focus en la diversificació i ens estem ajudant del canal online. Un canal que ha vingut per quedar-se”, apuntava Jesús María Sanchez, Director Area Selecta a Zamora Company.
En aquesta mateixa línia, Campofrío també s’està aventurant a la venda de productes online a través d’una nova línia de productes Healthcare, dedicada a productes sanitaris. “S’està creant un marketplace i la resposta ens està sorprenent de forma positiva”, explicava Ferreira. Així mateix, Agustín Bosch, Jefe de Compres a Grup SATOCAN, coincidia en la importància de la digitalització del procés de compra.
Digitalització de processos
La digitalització de processos permetrà a les empreses ser més eficients, alliberant al personal de tasques manuals i recurrents i redirigint els esforços a tasques de més valor. A més a més, permetrà tenir una major capacitat de resposta davant la immobilització i les mesures de seguretat actuals: “el gran avantatge de la digitalització és que elimina les barreres geogràfiques”, senyalava Almiñana.
Un exemple d’això el trobem amb la plataforma de transaccions baVel, que permet digitalitzar tota la cadena de subministrament i els processos de facturació. “Hem d’eliminar tot el paper del procés de subministrament i així millorar l’experiència del client”, afegia Martínez.
Davant d’una de les majors crisis de confiança en el sector, les empreses hauran d’apostar per la diversificació i adaptar-se a les demandes del consumidor i la nova normalitat. Una oportunitat que dóna cabuda a la innovació i accelera la transformació digital del sector.