Recentment s’ha publicat l’Ordre Ministerial que regula els Sistemes Informàtics de Facturació i Verifactu a Espanya. És a dir, les especificacions tècniques del nou Reglament de Facturació (R.D. 1007/2023). Aquest reglament es va aprovar el 5 de desembre de 2023 i està vigent des del 7 de desembre de 2023.
Aquest reglament deriva del mandat establert per la Llei Antifrau i defineix un registre de factura amb un format i estructura específics. A la factura també s’afegeixen determinats elements informàtics de seguretat que asseguren que el registre de factura no podrà ser modificat, i en cas que ho sigui, la modificació quedarà registrada.
Què implica aquesta normativa?
A partir de l’1 de juliol de 2025, les empreses que no informen al SII (Subministrament Immediat d’Informació), és a dir, les companyies amb una facturació inferior a 6 milions d’euros anuals, hauran d’emetre factures Verifactu.
Les factures Verifactu són factures generades mitjançant sistemes informàtics que compleixin estrictes requisits tècnics i permetin l’enviament de registres d’alta i baixa de les transaccions.
Qui està obligat?
Les empreses amb una facturació inferior a 6 milions d’euros anuals subjectes a l’Impost de Societats, l’IRPF amb activitats econòmiques o l’IRPF de no residents amb establiment permanent, entre altres. Estan exemptes les empreses que ja informen al SII i aquelles acollides al Règim Especial d’Agricultura, Ramaderia i Pesca.
Àmbit d’aplicació
A tot el territori espanyol, incloent les Illes Canàries, Ceuta i Melilla. Els territoris de règim foral (Biscaia, Guipúscoa i Àlaba) hauran de complir amb el sistema TicketBAI quan les transaccions siguin entre empreses basques. TicketBAI és l’anàleg del sistema Verifactu.
Tipus de factures
Aplica a factures B2B (entre empreses), B2C (entre empresa i consumidor final) i B2G (entre empresa i govern), però no afecta els tiquets.
Què és una factura Verifactu?
És una factura que inclou un codi QR i la frase “Factura verificable a la seu electrònica de l’AEAT”. Aquests requisits garanteixen la seva validesa. Per aconseguir-ho, la informació de la factura s’envia a una plataforma pública desenvolupada per l’Estat, que genera el codi QR i la confirmació d’autenticitat.
Com afecta això al teu negoci?
Les empreses obligades per llei han d’utilitzar un sistema informàtic certificat com Verifactu per generar les seves factures. Cal destacar que, tot i que la responsabilitat de compliment recau sobre les empreses, el procés de facturació ha de dur-se a terme exclusivament a través d’aquests sistemes. La normativa se centra principalment en els requisits tècnics que han de complir els sistemes Verifactu per garantir la validesa legal de les factures.
Per tant, les empreses han d’assegurar-se de treballar amb proveïdors que compleixin aquests estàndards, mentre que la implementació tècnica dels requisits serà responsabilitat d’aquests sistemes.
Encara que les grans empreses no estiguin obligades a emetre factures Verifactu, és probable que les rebin de petits proveïdors. Per aquest motiu, és fonamental comptar amb sistemes adaptats.
Aquesta normativa és diferent del Reial decret que regula l’ús de la factura electrònica obligatòria entre empreses. El reglament Verifactu determina la forma de les factures que passaran pel Sistema Espanyol de Facturació Electrònica. Coneix aquí les diferències entre les dues normatives.
Com afecta els proveïdors tecnològics?
El reglament estableix que qualsevol programa utilitzat per donar suport als processos de facturació serà considerat un “sistema informàtic”. Les empreses tecnològiques que compleixin els criteris per ser reconegudes com a proveïdors d’un sistema informàtic hauran de notificar aquesta condició a l’Estat mitjançant una declaració responsable.
Els sistemes informàtics hauran de:
- Generar i emmagatzemar un registre detallat de cada transacció realitzada.
- Generar i emmagatzemar un registre d’anul·lació en cas que s’anul·li una operació.
- Conservar els registres en un repositori i complir amb els requisits especificats al reglament.
- Incloure una empremta “hash” que garanteixi la integritat de la informació.
- Incorporar un codi QR que representi parcialment la factura.
Els sistemes informàtics que no vulguin formar part de l’esquema Verifactu hauran d’utilitzar una signatura digital.
A Voxel, an Amadeus company, estem preparats per facilitar aquest procés, garantint el compliment normatiu i simplificant la transició. Contacta’ns si vols començar a preparar-te per complir amb aquest reglament abans de l’1 de juliol de 2025.