Explorem un dels temes emergents en el sector travel: com les xarxes de pagaments instantanis estan transformant els pagaments B2B. La convergència de la tecnologia i els pagaments ofereix enormes oportunitats, com una major flexibilitat i eficiència, però també presenta importants reptes en un entorn que evoluciona ràpidament.
Pagaments instantanis en l’espai travel B2B
En l’àmbit de la innovació en pagaments, encara que les targetes de crèdit virtuals (VCC) continuen sent el mètode més estès, els pagaments instantanis representen un bon exemple d’avanç tecnològic i ofereixen una opció més per a les transaccions entre empreses.
Un pagament instantani és un mètode de pagament que permet liquidar transaccions en qüestió de segons. Tradicionalment, l’enviament de pagaments, especialment transfronterers, podia portar dies o fins i tot setmanes a causa de la intervenció de múltiples bancs corresponsals. Els pagaments instantanis eliminen aquest retard, permetent que els diners siguin transferits i liquidats gairebé immediatament, independentment de si la transacció és local o internacional.
Els pagaments instantanis no són només una tendència, sinó un canvi significatiu en el funcionament de les empreses, especialment en el sector travel. Tal canvi està impulsat per la creixent demanda de transaccions en temps real, la millora de la gestió del flux de caixa i la necessitat d’eliminar les ineficiències dels mètodes bancaris tradicionals.
La creixent importància dels pagaments instantanis
En el marc del Bavel Travel Summit, esdeveniment especialitzat en pagaments B2B organitzat per Voxel, vam debatre sobre aquest tema. La conversa va comptar amb la participació de Vivian Dixon (Global Director Cross-Border Solutions de Visa), Yago Casasnovas (Head of Payments, Fraud Prevention and Distribution de Air Europa), Carlos Fernández (CEO de Quadrant TravelTech) i Borja Risueño (Director de Vendes de Voxel).
Vivian Dixon va compartir la visió de VISA sobre els pagaments instantanis: “Volem ser la xarxa de xarxes. Hem estat invertint molt en solucions transfrontereres i, en lloc de tenir diferents bancs guardant totes aquestes divises físiques per tot el món, la qual cosa porta molt temps i és una operació molt cara, es pot fer utilitzant els nostres comptes virtuals”.
En aquest fragment de la xerrada (en anglès), Vivian identifica el que ella creu que és la major tendència en els pagaments B2B, i que té a veure amb la consumerización dels pagaments B2B:
Enfocament per a les companyies aèries i les petites i mitjanes agències de viatges
Per a Air Europa, l’adopció de noves tecnologies de pagament no és només una qüestió de competitivitat, sinó també de flexibilitat i eficiència. Yago Casasnovas va destacar els reptes als quals s’enfronten les aerolínies amb els mètodes de pagament tradicionals: “La relació entre les aerolínies i les agències de viatges és molt específica. Busquem noves possibilitats en l’àmbit dels pagaments i no ens limitem a les solucions actuals.”
En el cas de les agències de viatges, també hi ha molt de terreny per recórrer. Segons Carlos Fernández, “Només a Espanya hi ha més de 4.000 agències de viatges que gestionen més de 5.000 milions d’interaccions anuals sense accés a la digitalització ni a nous mètodes de pagament. Els pagaments instantanis podrien ser més útils per a elles que per als grans operadors.”
Carlos va recalcar que moltes agències petites i mitjanes manquen dels recursos necessaris per a gestionar dipòsits, manejar transferències bancàries de diversos dies o accedir a tarifes dinàmiques. Amb la introducció dels pagaments instantanis, Quadrant Travel Tech pretén democratitzar la innovació en els pagaments per a aquestes empreses, permetent-los competir eficaçment en el mercat.
L’ús de pagaments instantanis en empreses com Air Europa i Quadrant Travel Tech és viable mitjançant un canal de pagaments B2B com Bavel Pay de Voxel, que compta amb la connexió de VISA. De fet, aquestes empreses ja estan col·laborant per a oferir major rapidesa, transparència i impulsar la gestió del flux de caixa de les empreses del sector.