La 10a edició del Bavel Travel Summit, el principal esdeveniment de pagaments de la indústria de viatges, ha comptat amb l’assistència de 250 líders i professionals del sector a nivell internacional en la qual ha estat l’edició més especial per a la companyia organitzadora, Voxel, després de passar a formar part d’Amadeus IT Group. L’esdeveniment ha comptat amb 23 sessions i 40 ponents a l’Hotel Melià Sitges.
Precisament, en el primer dia de l’esdeveniment s’ha explicat a clients i partners l’ambició darrere de la unió estratègica de Voxel i Amadeus: convertir-se en el partner de pagaments més potent de la indústria. Àngel Garrido, CEO de Voxel, ha explicat que Amadeus compta amb una cultura centrada en les persones, “un aspecte fonamental i una de les raons per les quals vam decidir fer aquest pas”. David Doctor, CEO de Outpayce d’Amadeus, per part seva, ha destacat que la combinació dels talents, recursos i visions de Voxel i Amadeus constitueix una oportunitat única per a redefinir els estàndards del sector, impulsar la innovació i crear un valor integral sense precedents per als clients.
En línia amb aquesta cultura centrada en les persones, s’ha posat l’accent en els valors i la voluntat de trencar barreres i fomentar la inclusió i diversitat de lideratge en la indústria turística. Maria Sellar, General Manager Travel Solutions de TerraPay, va explicar que la representació mitjana de dones en les grans companyies tecnològiques és únicament del 26,2% i va donar algunes claus per a superar aquestes barreres: “És essencial promoure un entorn laboral on cada individu, sense importar el seu gènere, tingui l’oportunitat de sobresortir i contribuir. Trencar barreres no és només un objectiu, sinó una responsabilitat compartida”.
Innovació en els pagaments turístics
Un dels temes més rellevants de l’esdeveniment ha estat la innovació en els pagaments. D’una banda, els pagaments instantanis han emergit com una solució clau en la indústria turística, permetent realitzar i confirmar transaccions en temps real. Tot això, eliminant els temps d’espera i millorant l’eficiència operativa, la qual cosa facilita l’accés a la reserva del viatger.
En aquest sentit, encara que les Targetes de Crèdit Virtuals (VCCs) són el mètode de pagament predominant, estan sorgint noves formes de pagament per a satisfer les necessitats de les diferents empreses de la indústria. “El món utilitza formes de pagament diverses, per la qual cosa és crucial explorar-les totes. El nostre objectiu és adaptar-nos a les necessitats canviants del mercat i oferir solucions de pagament que siguin flexibles, segures i eficients”, ha concretat Vivian Dixon, Global Products de Visa.
La taula rodona sobre innovació en els pagaments a hotelers, va comptar amb la participació d’Ana Arjones, Market Development & Partnerships in Travel de Mastercard, qui va destacar que “estem observant que, en un ecosistema interconnectat i més complex, l’automatització s’ha incrementat. L’expectativa és que el flux sigui digital, oferint una experiència de l’usuari el més digital possible”.
Aposta per la digitalització i noves tecnologies
D’altra banda, s’han posat de manifest els diferents reptes tecnològics en les operacions diàries de les empreses del sector turístic, destacant el paper de la digitalització. I és que dades recents apunten que el nivell de digitalització actual de les pimes turístiques a Espanya és únicament del 31,2%.
Així mateix, Mar Muñoz, CEO de IT Travel Services, ha assenyalat que “el gran repte actual és l’automatització de processos. Els clients no estan sent tan sensibles al canvi de preus, la qual cosa representa una motivació important per a digitalitzar els processos interns”.
Per part seva, Daniel Ascolies, CIO de Grup Julià, opina que “el sector té l’oportunitat de millorar en aquest àmbit, gràcies al potencial de la Intel·ligència Artificial per a personalitzar l’experiència del viatger”.
I és que la implementació de la Intel·ligència Artificial (IA) està revolucionant la indústria hotelera. Eines com ChatGPT han demostrat la seva capacitat per a optimitzar entre un 40% i un 50% algunes tasques, la qual cosa representa una gran oportunitat per als hotels en l’optimització de processos.
Compromís per a un turisme sostenible
Per primera vegada en aquesta edició del Bavel Travel Summit, la sostenibilitat ha tingut un paper rellevant. I és que el turisme representa entre el 8 i el 10% de les emissions globals de gasos d’efecte d’hivernacle, però també és una indústria altament vulnerable al canvi climàtic.
Mireia Guix, doctora en Turisme i Hostaleria i professora en la Universitat de Queensland (Austràlia), ha explicat que s’estima que un 25% de les emissions relacionades amb el turisme podrien augmentar per a 2030 si no es prenen mesures adequades.
No obstant això, Guix ha assenyalat que el 75% dels viatgers a nivell global desitgen viatjar de manera més sostenible en els pròxims 12 mesos. “Dos terços de la reducció de les emissions hauran d’originar-se des d’un canvi en el comportament. Per això, hem de facilitar que les opcions sostenibles siguin més accessibles i motivadores per als consumidors”.
Segona jornada de connexió i inspiració
El segon dia del Bavel Travel Summit ha tingut lloc en la finca modernista Clos La Plana, als afores de Sitges.La jornada, ha comptat amb diferents experiències per a fomentar la connexió i la col·laboració entre empreses i xerrades inspiracionals sobre el lideratge ètic, neurociència i meditació i felicitat 2.0, entre altres.
La desena edició del Bavel Travel Summit ha estat patrocinada per TerraPay, VISA, Mastercard, Pliant, Sunrate, Modulr, Xanderpay, Worldpay, Bedsopia, Airplus i NIUM.