Iker Beraza, del Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, va parlar sobre la factura electrònica obligatòria a Espanya en el eProcurement Tech Summit.
La factura electrònica B2B (entre empreses) obligatòria és ja una realitat a Espanya. El passat 22 de setembre es va aprovar la Llei Crea i Creix que recull aquesta obligatorietat. El calendari ja s’ha posat en marxa. I això significa que en la primavera del 2024 les empreses que facturin més de 8 milions d’euros hauran d’operar amb factura digital.
Així ho va explicar Iker Beraza, Assessor de la Direcció General de Política Econòmica del Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, en el eProcurement Tech Summit celebrat a Barcelona el passat 20 d’octubre. Beraza va exposar totes les claus de la factura electrònica obligatòria a Espanya. Continua llegint per a conèixer-les.
La data de cobrament
El govern d’Espanya ha concebut aquesta llei amb dos objectius, principalment. El primer és lluitar contra l’abús dels terminis de pagament. D’aquesta manera es pretén assegurar el compliment de la normativa de morositat comercial amb dades fiables sobre terminis de pagament de clients a proveïdors.
Per a això, les empreses hauran de reflectir la data de pagament de cada factura. En aquest sentit, l’obligació de comunicació de data de pagament pot recaure en pagador, cobrador o tots dos. Aquesta informació ajudarà a potenciar els elements de transparència pública. “Es crearà un Observatori Estatal de la Morositat amb capacitat de configurar un llistat dels pitjors pagadors, amb la idea que representi una sanció reputacional amb l’objectiu de redirigir determinades conductes en els pagaments”, va explicar Beraza.
El segon objectiu és apostar per la digitalització de les companyies en el marc del Pla de Recuperació de l’economia espanyola.
Sistema de factura electrònica descentralitzat
En el món, existeixen principalment dos models de factura electrònica: clearance i post-audit. Espanya ha optat pel segon. “Espanya s’ha decidit per un model descentralitzat que es recolza en les plataformes tecnològiques privades i és fonamental que aconseguim que arribin a tot l’univers d’empreses possible. Confiem que l’existència d’un nodrit grup de grans plataformes a Espanya permetrà maximitzar la cobertura a tot el sector privat”.
En el model post-audit, les empreses s’intercanvien les factures electròniques sense necessitat de comunicar-les al govern en temps real.
Calendari d’aplicació
La Llei Crea i Creix es va aprovar el passat 22 de setembre. La pròpia llei dona un termini de 6 mesos per al seu desenvolupament. Això significa que estarà llesta al març del 2023. A partir d’aquí, s’estableix un any perquè entri en vigor per a grans empreses i dos anys perquè la resta de companyies adoptin la nova regulació.
El calendari queda així:
- Març 2024: factura electrònica obligatòria per a aquelles empreses que facturin més de 8 milions d’euros a l’any.
- Març 2025: obligació d’usar la factura electrònica per a les companyies que facturin menys de 8 milions d’euros a l’any i autònoms.
Empreses que ja usen factura electrònica
En el context del eProcurement Tech Summit, Beraza va especificar que “per a les empreses que ja usen factura electrònica avui no ha de suposar un gran canvi. (…) Tota la inversió que s’ha fet en factura electrònica fins ara està ben feta i no cal tornar enrere en cap cas”.
I és que, a Espanya el 2021 es van intercanviar 296 milions de factures electròniques en l’àmbit B2B i 14 milions de factures en l’àmbit B2G. Alguns dels sectors en els quals més s’usa la factura electrònica són: turisme, gran consum, automòbil i subministraments sanitaris.
Ikera Beraza també va afegir que “probablement sí que suposi un cert canvi per a les plataformes de facturació electrònica, que hauran d’adaptar-se a nous requisits”.
La factura electrònica ja és una realitat a Espanya i tots els negocis que encara no la usin hauran d’adaptar-se. Si vols avançar-te a l’obligatorietat de la mà d’un partner líder, contacta’ns a [email protected] i t’ajudarem.