GAT Gestión de Activos Turísticos és una empresa que compta amb més de deu anys d’experiència com a operador hoteler independent, inversor expert i assessor especialitzat en la creació de valor per al sector.
En aquesta ocasió, conversem amb GAT per a conèixer la seva visió sobre el sector hoteler. A més, escoltem algunes de les solucions que han implementat als seus hotels.
La digitalització en el sector hoteler
Creieu que un dels elements claus en el sector hoteler passa per la digitalització dels seus processos?
Sens dubte, però una de les claus per a afrontar aquests nous desafiaments és comptar amb algun software de gestió que ajudi a gestionar el talent i automatitzar processos, permetent estalviar temps i recursos que podran ser invertits en una gestió més intel·ligent i sostenible en el temps.
Tota experiència a aquest nivell té una repercussió immediata per part dels clients que gaudeixen dels seus serveis quan la comparteixen a través de xarxes socials. Això té un doble benefici, ja que el client és el millor comercial i prescriptor dels hotels.
Des de GAT veiem que els hotels actualment tenen entre els seus majors reptes seleccionar els processos de digitalització que els permetin ser més eficients en costos i oferir als seus clients una major interacció amb serveis de manera digital, ja sigui en el check-in i check-out com en la comunicació constant amb el client abans, durant i després de la seva estada.
Simplificar el procés de transformació digital i adoptar models de digitalització implica revisar la manera en la qual les empreses es relacionen amb el seu entorn: els seus clients, els seus empleats i els seus proveïdors.
Considereu que el sector està prou digitalitzat?
Per a començar, cal tenir clar que la tecnologia és tan sols un mitjà dins de la transformació digital empresarial. El principal canvi que han d’assumir les empreses té a veure amb la cultura dins de l’organització, i no solament amb l’ús de les noves tecnologies.
Un factor d’extrema importància és com els líders de l’empresa es posicionen respecte a la transformació digital. Ells han de creure profundament en el procés i transmetre’l a la resta d’empleats. Els responsables d’equip, àrea o departament han de donar exemple i donar suport a l’estratègia de dalt cap avall.
Com a conclusió, diria que encara queda un gran camí per recórrer, la transformació digital ha de ser un procés progressiu però constant alhora. Les empreses no poden posposar més la seva transformació digital si volen continuar competint en un mercat canviant i cada vegada més exigent.
Les solucions implementades per GAT
Dels diversos hotels que gestiona GAT i formen part de la plataforma de transaccions Bavel, l’Hotel Antequera Hills, l’Hotel Aragon Hills, l’Hotel Ziryab i The Residences Islantilla Apartments entre altres, tenen especial interès en tenir l’emissió de factura B2B, B2G i també B2C.
Per què heu decidit implantar la facturació electrònica al 100%?
Fonamentalment per la quantitat de beneficis que aporta aquesta solució:
- Reducció de temps de lliurament i cobrament.
- Millora la satisfacció dels treballadors.
- Estalvi de costos TI.
- Augmenta la productivitat.
- Noves oportunitats de negoci.
- Reducció de l’impacte mediambiental.
- Emmagatzematge àgil, segur i legal.
- Eliminació del risc de pèrdua.
- Major seguretat.
- Reclutament de talent.
També és important recalcar que Espanya ha decidit fer obligatori l’ús de les factures electròniques entre les empreses. La mesura ha estat publicada per la Direcció General de Política Econòmica en l’avantprojecte de Llei de Creació i Creixement d’Empreses.
Com acullen els clients finals la factura digitalitzada? Quins beneficis aporta?
En línies generals molt bé, principalment perquè millora l’experiència del client. Digitalitzar alguns processos de l’empresa augmenta els nivells de retenció de clients. A més, els canals digitals et permeten relacionar-te amb els teus clients de manera més fàcil i dinàmica.
Amb la transformació digital en plena expansió, és fonamental assegurar-se que tots els clients acompanyin i siguin capaços de fer front als canvis que aquesta revolució tecnològica comporta.
En definitiva, és de vital importància combatre aquesta bretxa digital d’accessibilitat i ús de tecnologies digitals per a determinades persones o grups. Per descomptat, en primer lloc, hem d’entendre que no tothom pot tenir accés a la xarxa o utilitzar-la en igualtat de condicions, i encara que per a algunes persones pot ser un simple hàbit quotidià, per a unes altres pot resultar difícil o senzillament impossible.
En aquest procés d’emissió de l’enviament de la factura als clients finals, heu implementat accions de màrqueting amb promocions per a pròximes reserves. Creieu que genera l’efecte desitjat?
Efectivament, hem posat en marxa una acció de e-màrqueting consistent a afegir un bàner publicitari dins del cos del correu en el qual s’adjunta la factura. El missatge per part nostra, i per a evitar que el client el consideri un spam intrusiu, és per fer-lo coneixedor d’ofertes especials en primícia per tractar-se d’un client fidelitzat. Creiem que té una bona acollida perquè intentem que el disseny estigui cuidat, el missatge natural, l’oferta sucosa i tot això més enllà de l’assoliment de vendes directes, repercuteix en la imatge percebuda; una marca que cuida dels seus clients més fidels atorgant-los beneficis en exclusiva.
Moltes gràcies a GAT per l’entrevista. Certament, el sector hoteler ha de sumar-se a la digitalització. Les empreses que facin el moviment abans, tindran un major avantatge.