El govern espanyol publica un avantprojecte de llei per a impulsar l’e-factura B2B al país.
Cada vegada més països veuen en l’e-factura B2B una eina d’estalvi i eficiència. També un pas indispensable per a avançar en la transformació digital del teixit productiu. I Espanya no és una excepció.
Recentment, països europeus com França o Polònia han fet passos ferms en aquesta direcció. Espanya, pel seu costat, ha publicat recentment un avantprojecte de llei en el qual inclou l’ús de la factura electrònica entre empreses.
L'”avantprojecte de llei de creació i creixement d’empreses” no dóna detalls tècnics ni dates aproximades, però aposta clarament per aquesta modalitat de transacció.
Encara queda molt camí per recórrer i molts detalls que esclarir. Una de les poques coses que sí que especifica l’avantprojecte de llei és que la implementació de la factura electrònica serà gradual. Inicialment, l’e-factura B2B serà obligatòria per a les grans empreses. Les petites empreses tindran més temps per a adaptar-se a aquesta nova modalitat de facturació.
Un dels principals motius pels quals els governs impulsen l’ús de la factura electrònica és per a combatre el frau fiscal. No obstant això, l’ús de la e-factura és beneficiós també per a l’empresa. Els principals beneficis que obtenen les companyies quan usen la factura electrònica són: augment de l’eficiència i l’eficàcia, pagaments puntuals, major traçabilitat i control, digitalització i automatització…
L’estat de la factura electrònica a Espanya
Actualment, la factura electrònica B2B a Espanya no és obligatòria, però sí que està permès el seu ús. De fet, moltes empreses ja usen l’e-factura de manera habitual o en algunes de les seves transaccions B2B.
En l’escenari públic, és a dir, en transaccions B2G la factura electrònica sí que està regulada.
Des de 2015, tots els proveïdors de l’administració pública amb factures superiors a 5.000€ han d’enviar les seves factures electrònicament a través de la plataforma facE. En aquesta línia, totes les administracions públiques han de ser capaces de rebre i processar e-factures.
Paral·lelament, les grans empreses del país han de declarar electrònicament el detall de les factures emeses i rebudes (incloses les factures simplificades) en un termini màxim de 4 dies naturals, a través del Sistema d’Informació Immediata (SII).
baVel és la plataforma de facturació electrònica de referència en el sector turístic i HORECA a Espanya i en el món. Si la teva empresa encara no usa l’e-factura i vols avançar-te a la legislació, no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres a través d’[email protected]. També pots obtenir més informació en la nostra web.
No et perdis cap novetat legislativa, subscriu-te a nostra newsletter mensual.
Consulta “El panorama de la facturació electrònica a Europa” per a saber-ne més.