Els principals indicadors que hem estat seguint al llarg de l’últim any semblen indicar que la temporada d’estiu pot ser l’inici de la recuperació. Però aquest miratge ja l’hem tingut abans. Ara, després de més de 14 mesos d’incertesa, obertures i tancaments i restriccions, hem volgut saber com s’han preparat i què esperen de la temporada d’estiu les empreses de l’hostaleria i la distribució.
Per a això, hem parlat amb 5 professionals que han estat al peu del canó al llarg d’aquesta crisi. I que s’han preparat per a afrontar aquests primers mesos de brots verds.
Temporada d’estiu: optimisme, però moderat
“Som optimistes quant a l’obertura dels hotels, però no tant quant a les ocupacions”, explica Tanausú Riera, New Projects Executive a AMResorts.
Una cosa similar pensen des de Quantum, tal com explica el seu Director d’Administració, Xavier Pampin, “Creiem que aquesta temporada serà molt semblant a la de l’any passat però amb una mica més de moviment en les zones de costa. Creiem que el turisme urbà serà mínim”.
Una mica més optimista es mostra Josep Garriga, Director de Compres a H10 Hotels, “al principi creiem que la temporada d’estiu 2021 serà millor que l’any passat, però estem pendents que els mercats emissors considerin Espanya com un país segur (…) A H10 Hotels ja tenim més de la meitat del nostre portfolio d’hotels operatius amb totes les mesures i protocols de seguretat i higiene que dicta el nostre Safety Program by H10 Hotels”.
En la mateixa línia parla Álvaro Garrido, Responsable de Compres d’Hotusa, “Tot depèn de diversos factors (…) però preveiem que aquesta temporada sigui una mica millor que la de l’any passat. La nostra idea és tenir oberts pràcticament tots els hotels al juny. Una vegada acabi l’estiu i depenent del calendari de vacunació esperem poder mantenir els hotels oberts al setembre, octubre, novembre i desembre”.
La digitalització de processos clau per a l’adaptació post pandèmia
El paper de la tecnologia en la recuperació post Covid-19 és gairebé indiscutible. La transformació digital de les companyies de qualsevol sector ha arribat per a quedar-se i ha estat un factor clau per a agilitar obertures i tancaments gairebé “sota demanda”.
Així ho explica Javier Marí, IT & Online Marketing a Insotel Group, “L’automatització de processos en el backoffice permet destinar els nostres recursos humans a tasques que aporten un major valor afegit per a l’organització, alliberant-los de gestions rutinàries, que si bé són necessàries no constitueixen un element diferenciador”.
Des de Quantum expliquen que “l’automatització de processos ha fet que la situació sigui més suportable i que l’afectació hagi estat mínima”.
Per a Álvaro Garrido d’Hotusa la digitalització dels processos de backoffice “és una cosa que és fonamental per a qualsevol moment, ja sigui en crisi o no. Però quan hi ha una crisi és una manera de controlar i unificar els processos (productes, preus, proveïdors…)”.
Reorganització dels processos interns
Els innombrables canvis d’última hora també han servit per a analitzar processos interns i optimitzar-los per a afrontar la temporada amb una major competitivitat. Molts negocis han aprofitat per a digitalitzar processos als quals no paraven atenció quan l’activitat era frenètica.
Un exemple és H10 Hotels. “Hem reorganitzat els departaments, millorat processos que teníem una mica oblidats, marcant una pautes en els equips per a ser més eficaços en la nostra gestió i prioritzar així el servei del client”, explica Josep Garriga.
També ho creuen des d’AMResorts “crec que hem fet un salt tecnològic de qualitat, a causa de la situació actual en la qual estem immersos, i al mateix temps que hem pogut dedicar-li a aquesta mena de processos interns”.
Una cosa similar expliquen des de Insotel Group “hem aprofitat aquest temps de menor activitat forçada per a analitzar alguns dels nostres processos de gestió a fi de detectar mancances i oportunitats d’optimització. En aquest sentit, hem emprès projectes de revisió i optimització de processos que, si bé tenen un abast limitat, creiem contribuiran en l’eficiència de diferents àrees de l’organització”.
Tecnologia també per al client final
A més d’adoptar tots els protocols sanitaris establerts per les autoritats, els negocis d’hostaleria i distribució han volgut fer un pas més per a millorar l’experiència de l’usuari després dels mesos més durs de la pandèmia. I en aquest punt la tecnologia també ha tingut un paper protagonista.
Així, al llarg dels últims mesos hem observat la irrupció dels codis QR, apps mòbils, servei de menjar per a portar i mètodes de pagament sense contacte, entre altres, amb l’única fi de traslladar una sensació de seguretat i comoditat a tots els clients de restaurants i hotels.
“Hem fet diverses millores tecnològiques durant l’últim any, tant per a la comoditat del client (abans, durant i després de la seva visita) com per a adequar-nos a la situació actual Covid”, explica Riera d’AMResorts.
Al que Marí de Insotel Group afegeix “la tecnologia ens ha permès digitalitzar uns certs processos, especialment aquells que redunden en la salut de les persones, contribuint així a preservar la seguretat dels nostres hostes, empleats i col·laboradors”.
No podrem assegurar amb certesa si la temporada d’estiu serà l’inici de la recuperació fins que acabi. El que sí que podem dir, sense por d’equivocar-nos, és que les empreses més perspicaces han sabut preparar-se per a guanyar en competitivitat i optimització a través de la tecnologia i millorar així les xifres del seu negoci.
- Tanausú Riera, New Projects Executive a AMResorts.
- Josep Garriga, Director de Compres a H10 Hotels.
- Javier Marí, IT & Online Marketing a Insotel Group.
- Xavier Pampín, Director d’Administració a Quantum.
- Álvaro Garrido, Responsable de Compres a Hotusa.